Sposób przygotowania:
Karp z warzyw
Marchewkę i cebulę obieramy i myjemy. Marchewkę trzemy na grubej tarce a cebulę kroimy w piórka. Ja wszystko rozdrobniłam za pomocą Termomixa dlatego wygląda inaczej. Karpia myjemy, czyścimy i kroimy w dzwonki, lekko solimy z każdej strony. do garnka wsypujemy część warzyw i kładziemy karpia (surowego), każdą warstwę ryby przekładamy warzywami. Na samej górze również muszą być warzywa. Całość odstawiamy w chłodne miejsce (lodówka, balkon) na 2 dni.Po tym czasie wyciągamy z warzyw karpia, obtaczamy w panierce (mąka, jajko, bułka) i smażymy na oleju z obu stron. Usmażoną rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy przez 30 minut w piekarniku. Podajemy na gorąco. Smacznego! Teoretycznie warzywa się wyrzuca, ale ja wykorzystuję je do przygotowania warzyw do ryby po grecku.
msewka
Ja kupuję karpie ze żwirowni i nie czuć mulastym dnem a poza tym karp pokrojony w dzwonka ma sporo ości i troszkę to niewygodne wydłubywanie ich z ryby obłożonej warzywami.
msewka
IrenaM
:)