IrenaM

IrenaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

Karp z warzyw

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smażony karp, który dzięki leżakowaniu w warzywach traci posmak 'mułu'

Karp z warzyw Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Karp z warzyw

 

 

Sposób przygotowania:

Karp z warzyw
Marchewkę i cebulę obieramy i myjemy. Marchewkę trzemy na grubej tarce a cebulę kroimy w piórka. Ja wszystko rozdrobniłam za pomocą Termomixa dlatego wygląda inaczej. Karpia myjemy, czyścimy i kroimy w dzwonki, lekko solimy z każdej strony. do garnka wsypujemy część warzyw i kładziemy karpia (surowego), każdą warstwę ryby przekładamy warzywami. Na samej górze również muszą być warzywa. Całość odstawiamy w chłodne miejsce (lodówka, balkon) na 2 dni.Po tym czasie wyciągamy z warzyw karpia, obtaczamy w panierce (mąka, jajko, bułka) i smażymy na oleju z obu stron. Usmażoną rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy przez 30 minut w piekarniku. Podajemy na gorąco. Smacznego! Teoretycznie warzywa się wyrzuca, ale ja wykorzystuję je do przygotowania warzyw do ryby po grecku.
Karp z warzyw
do garnka wsypujemy część warzyw i kładziemy karpia (surowego), każdą warstwę ryby przekładamy warzywami
Karp z warzyw
Po tym czasie wyciągamy z warzyw karpia, obtaczamy w panierce (mąka, jajko, bułka) i smażymy na oleju z obu stron.