Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Karp zapiekany z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Karp zapiekany z makaronem to idealna propozycja na piątkowy obiad.

Karp zapiekany z makaronem

Składniki:

Karp zapiekany z makaronem

 

  • 50 dag filety z karpia,
  • 20 dag makaron grube wstążki,
  • 3 szt cebula,
  • 1 łyżka masło,
  • 1 łyżka mąka,
  • 1/2 szkl ser żółty straty,
  • 7 szt pieprz ziarnisty,
  • 1 szt liść laurowy,
  • 2 łyżki śmietana,
  • 2 łyżki szczypiorek,
  • tłuszcz do formy

 

Sposób przygotowania:

Karp zapiekany z makaronem
Makaron ugotować w osolonej wodzie na półmiękko. Filety z karpia pokroić w kostkę. Cebulkę obrać i zalać wrząca wodą. Do gotującej się cebuli dodać pieprz, liść laurowy i sól, włożyć rybę, gotować około pół godziny. Następnie ugotowaną rybę wyjąć z wywaru. Na małej patelni stopić masło, wymieszać z mąką, rozprowadzić wywarem z ryby, połączyć ze śmietaną, przyprawić do smaku. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę makaronu, posypać połową utartego żółtego sera, ułożyć rybę, wyłożyć pozostały makaron, zalać przygotowanym sosem i posypać resztą sera. Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiec przez kilka minut. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

Tagi:

makaron sery ser