Sposób przygotowania:
Karpatka
Wodę zagotować z margaryną i chwilkę pogotować aż margaryna się rozpuści.Następnie wsypać mąkę i dokładnie szybkimi ruchami wymieszać . Zimną papkę ucierać dodając po jednym jajku. Nakładać łyżką ciasto na dwie takie same foremki . Z 1/2 l mleka odlać szklankę .Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do reszty mleka dodać obydwie mąki i wymieszać.Na gotujące mleko wlewamy mleko z mąkami i gotujemy jak budyń. Przestudzony budyń dodajemy po łyżce do ucieranego masła (bez dodatku oleju).Pierwsze pieczemy Karpaty w wysokiej temp ,mp 180 -190 stopni a gdy góry nam urosną zmniejszamy temp .do 80- 100 stopni i suszymy .Można włączyć termoobieg wtedy szybciej się ciasto suszy. Wymiary foremki 33x22 cm. Gotowe Karpaty posypujemy cukrem pudrem
tomek