Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Karpatka z kremem budyniowym i polewą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sprawdzony i wielokrotnei wypróbowany przepis na karpatkę

Karpatka z kremem budyniowym i polewą

Składniki:

Karpatka z kremem budyniowym i polewą

 

  • Ciasto:
  • 120 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 200 ml wody
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • Kostka masła
  • 0,5 l mleka
  • Polewa:
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyzki kakao
  • 0,5 kostki margaryny lub masła

 

Sposób przygotowania:

Karpatka z kremem budyniowym i polewą
Tłuszcz rozpuścić, dolac wodę i gotować aż zawrze. Wsypac mąke i wymieszać aż będzie gęste. Gdy się przestudzi wbić jajka i wsypac proszek. Ciasto podzielic na 2 części i każda z osobna rozłożyc na blasze i upiec.
Ugotowac budyn i przestudzić. Masło utrzeć na puch i dodawac po łyżce zimnego budyniu cały czas miksująć.
Ciasta przełożyć masą i polac polewa przygotowana z rozpuszczonego tłuszczu wymieszanego na ogniu z mlekiem, cukrem i kakao.