Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Kartacze z gęsiną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kartacze czy też cepeliny są bardzo popularnym daniem kuchni litewskiej i polskiej. Najczęściej jada się je na Suwalszczyźnie.

Kartacze z gęsiną

Składniki:

Kartacze z gęsiną

Ciasto ziemniaczane

Farsz

  • 2 ugotowane gęsie uda
  • cebula
  • łyżka gęsiego smalcu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kartacze z gęsiną
Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę a te surowe zetrzyj na tartce o drobnych oczkach. Starte, surowe ziemniaki dokładnie odciśnij (użyj do tego ściereczki lub gazy).

Do miski włóż przetarte ziemniaki ugotowane i odciśnięte surowe, dodaj mąkę ziemniaczaną oraz pszenną, a także jajka i sól. Całość dokładnie zarób.

Przygotuj farsz, z ugotowanych udek usuń kości a mięso wraz ze skórą zmiel na maszynce. Do zmielonego mięsa dodaj cebulkę podsmażoną na gęsim smalcu, sól i pieprz, jeżeli farsz jest za suchy dolej odrobinę wywaru z pod gęsiny.

Na dłoni rozpłaszcz podłużny placek z ciasta, na środku umieść porcję farszu i dokładnie zlep brzegi formując cepelina.

Wrzucaj do wrzątku i gotuj 15-20 minut aż do wypłynięcia.