reniakopp

reniakopp

Kucharz
[Przepisów: 10]

Kartacze z mięsem i kapustą zasmażaną.

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Można je też podawać z surówką z kiszonej kapusty. Są smaczną propozycją obiadową.

Kartacze z mięsem i kapustą zasmażaną.

Składniki:

Kartacze z mięsem i kapustą zasmażaną.

 

 

  • farsz:
  • 70 dkg mięsa mielonego-wołowo-wieprzowego
  • 2 jaja
  • 2 średnie cebule
  • 20 dkg boczku wędzonego do okraszenia
  • sól
  • pieprz do smaku.

 

 

Sposób przygotowania:

Kartacze z mięsem i kapustą zasmażaną.
Do mięsa mielonego dodać jaja
dodać sól pieprz do smaku
jak kto woli można dodać 2 ząbki utartego czosnku
masę dobrze wyrobić.

70 dkg obranych i umytych ziemniaków,przepuścić przez maszynkę o drobnych otworach
dobrze odcisnąć wodę
30 dkg ziemniaków ugotować i też przepuścić przez maszynkę
Wszystkie ziemniaki razem połączyć,dodać mąkę ziemniaczaną
gdyby ciasto było za rzadkie to dodać jeszcze trochę mąki ziemniaczanej.Deskę podsypać mąką pszenną.
Uformować wałek
z wałka wykrawać kawałki, na które kładziemy kulki z mięsa mielonego i lepimy na kształt walca
Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę
Po wypłynięciu gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu.

Boczek wędzony podsmażamy z cebulką
Po ugotowaniu delikatnie odcedzamy i gorące polewamy boczusiem z cebulką.

przepisu na kapustę kiszoną zasmażaną nie podaję, bo każdy robi wg swojego przepisu.Smacznego!