Sposób przygotowania:
Kartacze z mięsem i kapustą zasmażaną.
Do mięsa mielonego dodać jaja
dodać sól pieprz do smaku
jak kto woli można dodać 2 ząbki utartego czosnku
masę dobrze wyrobić.
70 dkg obranych i umytych ziemniaków,przepuścić przez maszynkę o drobnych otworach
dobrze odcisnąć wodę
30 dkg ziemniaków ugotować i też przepuścić przez maszynkę
Wszystkie ziemniaki razem połączyć,dodać mąkę ziemniaczaną
gdyby ciasto było za rzadkie to dodać jeszcze trochę mąki ziemniaczanej.Deskę podsypać mąką pszenną.
Uformować wałek
z wałka wykrawać kawałki, na które kładziemy kulki z mięsa mielonego i lepimy na kształt walca
Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę
Po wypłynięciu gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu.
Boczek wędzony podsmażamy z cebulką
Po ugotowaniu delikatnie odcedzamy i gorące polewamy boczusiem z cebulką.
przepisu na kapustę kiszoną zasmażaną nie podaję, bo każdy robi wg swojego przepisu.Smacznego!
dodać sól pieprz do smaku
jak kto woli można dodać 2 ząbki utartego czosnku
masę dobrze wyrobić.
70 dkg obranych i umytych ziemniaków,przepuścić przez maszynkę o drobnych otworach
dobrze odcisnąć wodę
30 dkg ziemniaków ugotować i też przepuścić przez maszynkę
Wszystkie ziemniaki razem połączyć,dodać mąkę ziemniaczaną
gdyby ciasto było za rzadkie to dodać jeszcze trochę mąki ziemniaczanej.Deskę podsypać mąką pszenną.
Uformować wałek
z wałka wykrawać kawałki, na które kładziemy kulki z mięsa mielonego i lepimy na kształt walca
Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę
Po wypłynięciu gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu.
Boczek wędzony podsmażamy z cebulką
Po ugotowaniu delikatnie odcedzamy i gorące polewamy boczusiem z cebulką.
przepisu na kapustę kiszoną zasmażaną nie podaję, bo każdy robi wg swojego przepisu.Smacznego!
pacpaw
Pyza
robertjankopp
evita0007
angel35
Wiola 1978
Sarenka
Natala1210