Sposób przygotowania:
Kartoflana babka, czyli kartoflak
Obrane i umyte kartofle ścieramy jak na placki kartoflane, odciskamy nadmiar płynu. Na oliwie dusimy czosnek (ma tylko dać smak, uważać by go nie przypalić, bo zrobi się gorzki) , dodajemy pokrojony w kostkę boczek świeży, boczek wędzony (wędzonego ok.24 plasterki odkładamy) i kiełbasę, wszystko podsmażamy. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa i kiełbasy, dusimy lekko, doprawiamy papryką. Do masy kartoflanej dodajemy 3 jajka, 5 łyżek mąki i sól z pieprzem, mieszamy, dodajemy "smażonkę" i mieszamy. Całość wykładamy na blachę, na wierzchu układamy plasterki wędzonego boczku i pieczemy w piekarniku o temp. 180 stopni 1,5 godziny. Podajemy z dowolnymi dodatkami.