Sposób przygotowania:
Kartoflanka 2 Eli
Kości zalać 2.5 litra wody,dodać ziarenka smaku i gotować około 30 minut.Ziemniaki pokroić w kostkę,pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach,marchew w ozdobne krążki.Wywar przecedzić przez sito do garnka,wrzucić ziemniaki,potartą jarzynę,marchewkę,liście laurowe,ziele angielskie i gotować,aż ziemniaki i marchewka będą miękkie.Mięso obrać z kości i dodać do zupy.Na patelni rozgrzać margarynę,dodać mąkę,przesmażyć,dodać do zupy,zagotować,przyprawić solą,maggi i pieprzem.Rozbełtać jajka i wlewać małym strumieniem do zupy,ciągle mieszając.Jajka się lekko zetną i dodatkowo zagęszczą zupę.Dolać przegotowanej wody,jeżeli zupa jest za gęsta.Doprawić roztartym na dłoni majerankiem.Smacznego!
elzbieta8960