Sposób przygotowania:
Kasza gryczana na postny czas :)
Białka tej kaszy są cenniejsze niż białka zbóż, a zbliżone wartością i strawnością do białek roślin strączkowych.Kasza gryczana zawiera także witaminy B1 i PP oraz związki mineralne wapnia, żelaza, fosforu, potasu i magnezu.Kaszę gotujemy na sypko (lekko posoloną) po czym wstawiamy w ciepłe miejsce (np pod poduchę) żeby "doszła".Na patelnie wkładamy miód, jak zacznie się karmelizować dodajemy półplasterki cebuli masło i oliwę. Dodajemy, pieprz ziołowy, rozmaryn i sól do smaku. Smażymy cebulę, aż będzie szklista.Nakładamy cebulę na kaszę, dekorujemy gałązką rozmarynuPodajemy porcyjki kaszy z cebulką z kefirkiem lub maślanką.
Babciagramolka
jaNina
Pozdrawiam Buniu!
kinga