justynkag

justynkag

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 68]

Kasza gryczana z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zapiekana kasza, pyszny i zdrowy pomysł na obiad. Kasza to samo zdrowie, a do tego wyśmienita podana z sosem.

Kasza gryczana z boczkiem

Składniki:

Kasza gryczana z boczkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Kasza gryczana z boczkiem

ETAP 1:

Kasza gryczana z boczkiem
Ugotować kaszę w osolonej wodzie

Zagotować 800 ml osolonej wody. Wsypać kaszę i gotować, aż wchłonie cały płyn. Ziemniaki również ugotować, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.

ETAP 2:

Kasza gryczana z boczkiem
Boczek i cebulę smażymy do zrumienienia

Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Usmażyć na rozgrzanej oliwie.

ETAP 3:

Kasza gryczana z boczkiem
Kaszę zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 30min.

Kaszę połączyć z ziemniakami i boczkiem z cebulką, wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i wyłożyć kaszę. Na wierzch położyć kilka plasterków masła.