dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Kasza jaglana zasmażana z warzywami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Czyli proste i rozgrzewające danie na kolację w mroźny zimowy wieczór. Danie wegańskie.

Kasza jaglana zasmażana z warzywami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kasza jaglana zasmażana z warzywami

 

Sposób przygotowania:

Kasza jaglana zasmażana z warzywami
Papryki wrzuciłam do rozgrzanego piekarnika, gdy sczerniały wrzuciłam je do szczelnego plastikowego pojemnika i odstawiłam. Kaszę sparzyłam na sicie. Cebulę posiekałam i podsmażyłam w dużym rondlu na łyżce oleju, następnie dosypałam kaszę. Gdy się zeszkliła dolałam 2 szklanki wody, posoliłam, przykryłam i zostawiłam na minimalnej mocy palnika na 25 min. Papryki obrałam ze skórki i pokroiłam w paseczki. Cukinię pokroiłam w dość duże słupki, papryczkę i czosnek w drobniutką kosteczkę. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju, wrzuciłam czosnek i chili, po chwili dorzuciłam cukinię i smażyłam mieszając ok. 10 min. (cukinia ma być miękka, ale jędrna). Następnie dodałam paprykę, sos sojowy, rozmaryn, sól i pieprz. Wymieszałam i wszystko jeszcze chwilę smażyłam. W następnej kolejności przełożyłam warzywa do rondla z kaszą, wymieszałam, doprawiłam i ... gotowe. Smacznego.
Kasza jaglana zasmażana z warzywami
Na łyżce oleju należy podsmażyć najpierw cebulę, a następnie dodać kaszę.
Kasza jaglana zasmażana z warzywami
Wstępne przygotowanie warzyw, papryka wcześniej wylądowała w piekarniku, po obraniu ze skórki jest już gotowa.
Kasza jaglana zasmażana z warzywami
Kolejne etapy przygotowania warzyw, nic skomplikowanego;-)