Sposób przygotowania:
Kasza jęczmienna o grzybowym smaku
Grzyby suszone zalać 1 szklanka wrzątku i zostawić na 15 minut. Przelać wraz z wodą w której się gotowały do garnka - dolać bulion i ugotować do miękkości. Wyłowić grzyby i pokroić drobno ( lub zmielić ). Do wywaru z gotowania grzybów i warzywnego wrzucić kaszę i gotować przez 20 minut. Odcedzić. Cebule obrać i drobno pokroić. Zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dorzucić pokrojone drobno pieczarki i dolać pozostały olej. Usmażyć na rumiano. Dołożyć masło , kaszę i natkę pietruszki. Wymieszać. Dodać odsączoną kaszę , suszone grzyby pokrojone lub zmielone - wymieszać dokładnie i smażyć kilka minut mieszając . Doprawić do smaku pieprzem i solą . Do tak przygotowanej kaszy nie potrzeba już sosu .
2milutka
jaNina
Ja ostatnio dwa razy gotowałam kaszę z mrożonymi grzybkami, też smakowała wszystkim :) nawet zrazików nie potrzeba ...
Babciagramolka
Zdecydowanie masz rację - kasza i sos grzybowy to ulubiony smaczek
zewa