Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kasza jęczmienna o grzybowym smaku

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Doskonały dodatek do II Dań. Może też stanowić samodzielne danie np. ze zsiadłym mlekiem . Jednak najbardziej pasuje mi do roladek, zrazów .

Kasza jęczmienna o grzybowym smaku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kasza jęczmienna o grzybowym smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Kasza jęczmienna o grzybowym smaku
Grzyby suszone zalać 1 szklanka wrzątku i zostawić na 15 minut. Przelać wraz z wodą w której się gotowały do garnka - dolać bulion i ugotować do miękkości. Wyłowić grzyby i pokroić drobno ( lub zmielić ). Do wywaru z gotowania grzybów i warzywnego wrzucić kaszę i gotować przez 20 minut. Odcedzić. Cebule obrać i drobno pokroić. Zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dorzucić pokrojone drobno pieczarki i dolać pozostały olej. Usmażyć na rumiano. Dołożyć masło , kaszę i natkę pietruszki. Wymieszać. Dodać odsączoną kaszę , suszone grzyby pokrojone lub zmielone - wymieszać dokładnie i smażyć kilka minut mieszając . Doprawić do smaku pieprzem i solą . Do tak przygotowanej kaszy nie potrzeba już sosu .
Kasza jęczmienna o grzybowym smaku
Grzyby suszone namoczyć i ugotowac do miekkosci- odcdzić zostawiajac wywar
Kasza jęczmienna o grzybowym smaku
Cebulkę i pieczarki usmazyc na rumiano na oleju
Kasza jęczmienna o grzybowym smaku
Kaszę ugotować na wywarze grzybowym i dobrze potem odcedzić
Kasza jęczmienna o grzybowym smaku
Kaszę i pokrojone drobno ugotowane grzyby dodać do cebulki i pieczarek- przesmażyć