Kasza jęczmienna z pieczarkami i mięsem

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kaszę wymyć i włożyć do odmierzonej wrzącej wody z solą i masłem, zagotować,

Kasza jęczmienna z pieczarkami i mięsem

Składniki:

Kasza jęczmienna z pieczarkami i mięsem

 

Sposób przygotowania:

Kasza jęczmienna z pieczarkami i mięsem
Kaszę wymyć i włożyć do odmierzonej wrzącej wody z solą i masłem, zagotować, postawić na płytce ochronnej na wolnym ogniu, przykryć, ugotować do miękkości. Śliwki wymyć w ciepłej wodzie, ugotować, przetrzeć, połączyć z kaszą. Pieczarki oczyścić, umyć, pokrajać, podsmażyć na tłuszczu z drobno posiekaną cebulą. Mięso pokrajać w drobną kostkę, wymieszać z pieczarkami, doprawić do smaku. Ugotowaną kaszę nakładać do naczynia wysmarowanego tłuszczem i posypanego tartą bułką warstwami na przemian z pieczarkami i mięsem, ostatnią warstwę kaszy wygładzić, posypać tartym serem, zapiec. Podawać  z surówką z warzyw jako danie obiadowe lub kolacyjne.