Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kasza kukurydziana na szpadkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Do wrzącej wody z solą i tłuszczem wsypywać wolno kaszę mieszając, zagotować,

Kasza kukurydziana na szpadkach

Składniki:

Kasza kukurydziana na szpadkach

 

Sposób przygotowania:

Kasza kukurydziana na szpadkach
Do wrzącej wody z solą i tłuszczem wsypywać wolno kaszę mieszając, zagotować, postawić na płytce ochronnej, przykryć i ugotować na małym ogniu. Emaliowaną tacę, lub półmisekzwilżyć zimną wodą, wyłożyć kaszę, rozprowadzić równomiernie na grubość ok 1-1,5 cm, odstawić do ostudzenia. Zimną kaszę pokroić na kwadraty, na tej samej wielkości kwadraty pokrajać plastry sera i boczku. Na szpadki wbijać na przemian kaszę, boczek i ser, lekko osolić, posypać papryką, zanurzać w jajku, obtoczyć w bułce tartej i smażyć krótko w rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podawać jako przystawkę.