edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 991]

Kaszotto z kaszy jęczmiennej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Z ryżu to risotto, z pęczaku - pęczotto, z gryki gryczotto, a z drobnej kaszy jęczmiennej? Jęczotto? Hihi, brzmi śmiesznie, niech więc zostanie nazwa kaszotto :)

Kaszotto z kaszy jęczmiennej

Składniki:

Kaszotto z kaszy jęczmiennej

 

Sposób przygotowania:

Kaszotto z kaszy jęczmiennej

ETAP 1:

Kaszotto z kaszy jęczmiennej
Pokroje w kostkę mięso oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem.

Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę i oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem.

Kaszę opłukać na gęstym sicie, osączyć.

ETAP 2:

Kaszotto z kaszy jęczmiennej
Kurczaka obsmażyć na tłuszczu z cebulą i czosnkiem.

Mięso wrzucić na rozgrzaną łyżkę oleju, obsmażyć, dodać drobno posiekany czosnek i jeszcze przez chwilkę smażyć. Odstawić na bok.

ETAP 3:

Kaszotto z kaszy jęczmiennej
Opłukaną i osuszoną kaszę obsmażyć na oleju z masłem.

W dużym rondlu rozgrzać pozostały olej z masłem, wrzucić kaszę i mieszając smażyć 2-3 minuty.

ETAP 4:

Kaszotto z kaszy jęczmiennej
Do kaszy dodać mrożoną fasolkę, mrożonego kalafiora i suszoną włoszczyznę.

Dodać mrożone warzywa, przemieszać, dodać suszoną włoszczyznę.

ETAP 5:

Kaszotto z kaszy jęczmiennej
Zalać gorącą wodą.

Całość zalać gorącą wodą, lekko posolić i gotować na wolnym ogniu przez kilkanaście minut, od czasu do czasu dolewając gorącej wody.

ETAP 6:

Kaszotto z kaszy jęczmiennej
Dodać obsmażone mięso.

Kiedy kasza zacznie być miękka, a prawie cały płyn odparuje, dodać obsmażone mięso.

ETAP 7:

Kaszotto z kaszy jęczmiennej
Doprawić do smaku.

Doprawić do smaku solą, pieprzem, sproszkowaną papryką i czosnkiem niedźwiedzim.
Gotować jeszcze chwilę, aż cały płyn odparuje, uważając przy tym, żeby kasza się nie przypaliła.

Podawać posypane zieleniną, np. natką pietruszki.

Tagi:

obiad danie kasza