Sposób przygotowania:
Kotlety ziemniaczano-jaglane Eli
Kaszę jaglaną sparzyć na sicie wrzątkiem. W garnku zagotować 3 szklanki osolonej wody. Sparzoną kaszę włożyć do osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Po ugotowaniu kaszę wyłożyć na miskę i ostudzić. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Cebule obrać z łupinek i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Kiełbasę chorizo obrać z osłonki i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej,dodać chorizo,cebulę,czosnek,smażyć aż cebula się zeszkli i ostudzić. Natkę pietruszki umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać. Do kaszy dodać ziemniaki,kiełbasę z cebulą i czosnkiem,natkę pietruszki,jajka,mąkę ziemniaczaną i pszenną,przyprawę do grilla,sól i pieprz. Masę ziemniaczano-jaglaną dokładnie wymieszać. Z masy formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety z obu stron na rumiano. Usmażone kotlety wykładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym,żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Smacznego!