eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Kotlety jaglano-cukiniowe Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne kotlety z kaszy jaglanej i miąższu cukini z dodatkiem pora,pomidora,mięsa mielonego i zieleniny.

Kotlety jaglano-cukiniowe Eli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety jaglano-cukiniowe Eli

 

  • miąższ z 4 cukinii więc żeby się nie zmarnował,wykorzystałam go do kotletów jaglano-cukiniowych.

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kotlety jaglano-cukiniowe Eli
Kaszę jaglaną sparzyć wrzątkiem,przepłukać i odsączyć. Kaszę gotować w 1 i 1/3 szklanki wrzącej,osolonej wody przez 20 minut . Miąższ cukinii posiekać i odcisnąć wodę. Pomidory umyć,osuszyć i pokroić w kosteczkę. Koperek i natkę pietruszki umyć,osuszyć i posiekać. Do miski wsypać ostudzoną kaszę jaglaną,dodać miąższ cukinii,mięso mielone,por,pomidory,koperek,natkę pietruszki,bułkę tartą,jajka,przyprawy i wymieszać. Z masy jaglano-cukiniowej formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety z obu stron na rumiano. Kotlety można jeść same na ciepło i na zimno. Można też podać do nich sosy:pieczarkowy,pomidorowy,grzybowy czy serowy. Smacznego!
Kotlety jaglano-cukiniowe Eli
Pokroić tyle pora żeby było 2/3 szklanki.
Kotlety jaglano-cukiniowe Eli
Miąższ cukinii posiekać i odcisnąć wodę.
Kotlety jaglano-cukiniowe Eli
Do miski wsypać ostudzoną kaszę jaglaną,dodać miąższ cukinii,jajka,mięso mielone,por,pomidory,koperek,natkę pietruszki,bułkę tartą,przyprawy i wymieszać.
Kotlety jaglano-cukiniowe Eli
Z masy jaglano-cukiniowej formować kotlety i obtaczać w bułce tartej.