Zimowe dni i wieczory to wspaniały czas na eksperymentowanie w ciepłej kuchni. Warto umilić sobie te chwile przypominając sobie smaki dzieciństwa i przygotować je z resztą domowników! Zatem sięgajcie do swoich przepiśników w poszukiwaniu najlepszych receptur!
W tym miesiącu, czyli od 1 do 31 grudnia, dodatkowe 20 wirtuali możecie otrzymać za dania rybne (zupy, sałatki, pasty rybne, przystawki, dania główne, w galarecie, etc.) - nie tylko z karpiem w roli głównej. Dodatkowo premiowane będą również ciasteczka ze świątecznym zdobieniem (pierniczki, kruche, maślane, etc. - NIE uznajemy muffinek i babeczek), kulebiaki i sałatki na święta (jarzynowe, z buraczkami i śledziowe).
Nie będą promowane przepisy, których głównym składnikiem jest mak lub masa makowa (makowce, seromakowce, makówki, kluski z makiem, pierogi z makiem, łazanki z makiem, etc.). Mak może pojawić się tylko jako element dekoracyjny.
UWAGA: W przypadku ciasteczek za dekorację uznajemy tylko tę, która znajdzie się na ciastkach (a nie aranżowane tło!).
Zobacz nagrody oraz tabelę z punktacją >>>
Dania rybne
Mnogość i różnorodność ryb na grudniowym stole to podstawa. Pyszny karp w galarecie, pieczony dorsz w cieście francuskim czy doskonała zupa rybna, to tylko niektóre z potraw, jakie pojawiają się w polskich domach. Zachęcamy do przygotowania dań z wykorzystaniem ryb - tych świeżych, mrożonych, z puszki lub wędzonych!
Ciastka świąteczne
Kruche maślane, pachnące cynamonem pierniczki oraz czekoladowe ciastka to doskonały deser do kawy czy herbaty. Oprószone cukrem pudrem, udekorowane gęstym lukrem i ozdobione drobnymi gwiazdeczkami to znak, że zbliżają się święta! Pamiętajcie, aby Wasze wypieki miały dekoracje świąteczną – w przeciwnym razie nie będą punktowane!
Kulebiak
Pieczony pieróg na cieście drożdżowym lub francuskim wypełniony po brzegi kapustą kiszoną i grzybami to doskonały dodatek do czerwonego barszczu. Możecie go przygotować na wiele sposobów – również z farszem rybnym! Pokażcie nam swoje przepisy na pyszne kulebiaki!
Sałatki świąteczne
Boże Narodzenie z pewnością nie mogłoby się obyć bez charakterystycznej sałatki jarzynowej – przygotowywanej m.in. na bazie ugotowanych ziemniaków, kwaszonych ogórków i słodkiej marchewki. Oprócz niej, na wigilijnym stole nie może zabraknąć doskonałych sałatek śledziowych lub tych z dodatkiem buraczków. Pokażcie nam swoje pomysły na ich przyrządzenie!
Jak pamiętacie, zdobyte wirtuale możecie wymieniać na nagrody. Zachęcamy do dodawania przepisów na świąteczne potrawy!
Zasady przyznawania wirtuali pozostają niezmienne. Każdy, kto doda własnoręcznie przygotowane przepisy (z przynajmniej jednym zdjęciem) na dania i desery z kategorii promowanej na grudzień otrzyma dodatkowo 20 wirtuali.
Wirtuale dodają moderatorki, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, to o dodanie przepisu do kategorii promowanej trzeba upomnieć się pisząc do misia5 lub zbysiowa.
W tym miesiącu, czyli od 1 do 31 grudnia, dodatkowe 20 wirtuali możecie otrzymać za dania rybne (zupy, sałatki, pasty rybne, przystawki, dania główne, w galarecie, etc.) - nie tylko z karpiem w roli głównej. Dodatkowo premiowane będą również ciasteczka ze świątecznym zdobieniem (pierniczki, kruche, maślane, etc. - NIE uznajemy muffinek i babeczek), kulebiaki i sałatki na święta (jarzynowe, z buraczkami i śledziowe).
Nie będą promowane przepisy, których głównym składnikiem jest mak lub masa makowa (makowce, seromakowce, makówki, kluski z makiem, pierogi z makiem, łazanki z makiem, etc.). Mak może pojawić się tylko jako element dekoracyjny.
UWAGA: W przypadku ciasteczek za dekorację uznajemy tylko tę, która znajdzie się na ciastkach (a nie aranżowane tło!).
Zobacz nagrody oraz tabelę z punktacją >>>
Dania rybne
Mnogość i różnorodność ryb na grudniowym stole to podstawa. Pyszny karp w galarecie, pieczony dorsz w cieście francuskim czy doskonała zupa rybna, to tylko niektóre z potraw, jakie pojawiają się w polskich domach. Zachęcamy do przygotowania dań z wykorzystaniem ryb - tych świeżych, mrożonych, z puszki lub wędzonych!
Ciastka świąteczne
Kruche maślane, pachnące cynamonem pierniczki oraz czekoladowe ciastka to doskonały deser do kawy czy herbaty. Oprószone cukrem pudrem, udekorowane gęstym lukrem i ozdobione drobnymi gwiazdeczkami to znak, że zbliżają się święta! Pamiętajcie, aby Wasze wypieki miały dekoracje świąteczną – w przeciwnym razie nie będą punktowane!
Kulebiak
Pieczony pieróg na cieście drożdżowym lub francuskim wypełniony po brzegi kapustą kiszoną i grzybami to doskonały dodatek do czerwonego barszczu. Możecie go przygotować na wiele sposobów – również z farszem rybnym! Pokażcie nam swoje przepisy na pyszne kulebiaki!
Sałatki świąteczne
Boże Narodzenie z pewnością nie mogłoby się obyć bez charakterystycznej sałatki jarzynowej – przygotowywanej m.in. na bazie ugotowanych ziemniaków, kwaszonych ogórków i słodkiej marchewki. Oprócz niej, na wigilijnym stole nie może zabraknąć doskonałych sałatek śledziowych lub tych z dodatkiem buraczków. Pokażcie nam swoje pomysły na ich przyrządzenie!
Jak pamiętacie, zdobyte wirtuale możecie wymieniać na nagrody. Zachęcamy do dodawania przepisów na świąteczne potrawy!
Zasady przyznawania wirtuali pozostają niezmienne. Każdy, kto doda własnoręcznie przygotowane przepisy (z przynajmniej jednym zdjęciem) na dania i desery z kategorii promowanej na grudzień otrzyma dodatkowo 20 wirtuali.
Wirtuale dodają moderatorki, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, to o dodanie przepisu do kategorii promowanej trzeba upomnieć się pisząc do misia5 lub zbysiowa.
Di bloguje
redakcja
edytaha
A czy ciasteczka w świątecznym kształcie, np. gwiazdki czy Mikołaja, ale tylko oprószone cukrem pudrem, też mieszczą się w kategorii promowanej?
zbysiowa
Tak, takie ciasteczka są promowane ;)