Sposób przygotowania:
Pierniki świąteczne
Połączyć ze sobą nst. składniki, tj. : miód, cukier, masło, kakao i mleko. Dodać do masy przyprawy korzenne, cynamon mielony, bakalie. Zagrzać to i wlać do mąki pszennej, proszku do pieczenia, jajka, żółtek. Ciasto dobrze wymieszać i odstawić na parę minut do lodówki.
Po wyjęciu rozwałkować na desce, podsypując mąką i wykrawać różne kształty pierników o grubości 0,5 cm. Ułożyć je na blasze nie za gęsto i wsadzić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 C z termoobiegiem na 10 minut.
Po wyciągnięciu i ostygnięciu pierników lukrować, a następnie dekorować według własnego uznania, tj.: różnokolorowymi posypkami, wiórkami kokosowymi, itp.
Przechowywać w szczelnie zamkniętych puszkach, słoikach.
Po wyjęciu rozwałkować na desce, podsypując mąką i wykrawać różne kształty pierników o grubości 0,5 cm. Ułożyć je na blasze nie za gęsto i wsadzić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 C z termoobiegiem na 10 minut.
Po wyciągnięciu i ostygnięciu pierników lukrować, a następnie dekorować według własnego uznania, tj.: różnokolorowymi posypkami, wiórkami kokosowymi, itp.
Przechowywać w szczelnie zamkniętych puszkach, słoikach.
gosia56
Babeczka35
Di bloguje
gusia1000
BozenaMatuszczyk
gusia1000