W tym miesiącu, czyli od 1 do 28 lutego, dodatkowe 20 wirtuali możecie uzyskać za przepisy, które w swoim składzie zawierają marchewkę, brukselkę, korzeń pietruszki, korzeń selera. Dodatkowymi punktami będą również promowane przepisy ze świeżymi owocami, takimi jak kiwi, mango, pomarańcze i mandarynki.
Pamiętajcie, że aby przepis został zaliczony do kategorii promowanej wymienione wyżej warzywa lub owoce muszą stanowić istotny składnik dania. Nie mogą być wyłącznie dodatkiem lub dekoracją.
UWAGA! W tym miesiącu nie będą promowane zupy, sałatki, surówki, galaretki, dsery składające się wyłącznie z owoców i bitej śmietany oraz napoje z wyżej wymienionymi warzywami i owocami.
W lutym postanowiliśmy docenić to co niedoceniane! Warzywa bez których trudno się obyć w każdej kuchni. Niepozorne składniki, stanowiące kwintesencję wielu dań i deserów. Marchewka, brukselka, korzeń pietruszki i korzeń selera - to o nich mowa! Wydobądźcie z nich 100% możliwości i 100% smaku!
Dodatkowo, wpuszczamy do kuchni powiew egzotyki! Niech zrobi się świeżo, orzeźwiająco, słodko i aromatycznie. Pomogą w tym, takie składniki jak kiwi, pomarańcze, mandarynki i mango.
Zobacz nagrody oraz tabelę z punktacją>>>
Marchewka
Marchewka to bardzo uniwersalne warzywo. Jej smak znany jest nam od dzieciństwa. Idealnie sprawdza się nie tylko w daniach wytrawnych, lecz także w deserach. Trudno sobie bez niej wyobrazić kuchnię polską. Kotlety z marchewki, roladki z marchewką lub marchewkowe kluseczkami podbijają nasze podniebienia. Marchewka przychodzi z pomocą, gdy nachodzi nas ochota na coś słodkiego. Ciasta marchewkowe, babeczki i racuszki nie mają sobie równych!
Brukselka
Niektórzy nie kojarzą jej zbyt dobrze. Jednak warto odczarować ten fakt. Odpowiednio przygotowana brukselka jest przepyszna! Idealnie pasuje do zapiekanek, tart i makaronów. Przygotujemy z nią smaczne naleśniki, kotleciki i gulasze. Te małe zielone kapustki mają w sobie ogromną moc. Wspierają odporność i działają antynowotworowo!
Korzeń pietruszki
Chociaż korzeń pietruszki zazwyczaj przegrywa w starciu z natką - nie do końca jest to sprawiedliwe! Warto poznać jego kulinarne możliwości. Pietruszka pieczona zachwyca głębią aromatu. Idealnie komponuje się z serami i orzechami. Rewelacyjnie sprawdza się także w puree czy pesto. Co odważniejsi mogą z jej udziałem przygotować pyszne wytrawne muffinki.
Korzeń selera
Aromatu korzenia selera nie da się podrobić! Chociaż najczęściej występuje w repertuarze zup i sałatek, tym razem zachęcamy Was do wydobycia z niego większych możliwości. Pasztet z selera, selerowe puree czy zdrowe frytki to tylko niektóre z nich. Warto pamiętać, że korzeń selera ma w sobie mnóstwo witaminy C, witaminę B oraz kwas foliowy. Dodatkowo, jest nikskokaloryczny!
Kiwi, Pomarańcze, Mandarynki i Mango
W tym miesiącu wpuśćcie do kuchni trochę egzotyki! Przygotujcie potrawy z orzeźwiającym kiwi, soczystymi pomarańczami i mandarynkami oraz słodkim mango. Wymienione owoce mają w sobie wiele witamin i wartości odżywczych, dlatego warto jeść je garściami. Rewelacyjnie sprawdzają się w ciastach i deserach. Niektórzy dodają je do mięs, takich jak chociażby cielęcina, wołowina lub kaczka. Niech egzotyczne smaki rozpieszczą Wasze kubki smakowe!
Zasady przyznawania wirtuali pozostają bez zmian. Aby otrzymać 20 dodatkowych wirtuali należy dodać własnoręcznie przygotowany przepis ze składnikiem, który w tym miesiącu został wyróżniony w kategorii promowanej.
Wirtuale dodają moderatorki, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, to o dodanie przepisu do kategorii promowanej trzeba upomnieć się pisząc do misia5 lub zbysiowa.
Kategoria promowana obowiązuje od 1 do 28 lutego.
Pamiętajcie, że aby przepis został zaliczony do kategorii promowanej wymienione wyżej warzywa lub owoce muszą stanowić istotny składnik dania. Nie mogą być wyłącznie dodatkiem lub dekoracją.
UWAGA! W tym miesiącu nie będą promowane zupy, sałatki, surówki, galaretki, dsery składające się wyłącznie z owoców i bitej śmietany oraz napoje z wyżej wymienionymi warzywami i owocami.
W lutym postanowiliśmy docenić to co niedoceniane! Warzywa bez których trudno się obyć w każdej kuchni. Niepozorne składniki, stanowiące kwintesencję wielu dań i deserów. Marchewka, brukselka, korzeń pietruszki i korzeń selera - to o nich mowa! Wydobądźcie z nich 100% możliwości i 100% smaku!
Dodatkowo, wpuszczamy do kuchni powiew egzotyki! Niech zrobi się świeżo, orzeźwiająco, słodko i aromatycznie. Pomogą w tym, takie składniki jak kiwi, pomarańcze, mandarynki i mango.
Zobacz nagrody oraz tabelę z punktacją>>>
Marchewka
Marchewka to bardzo uniwersalne warzywo. Jej smak znany jest nam od dzieciństwa. Idealnie sprawdza się nie tylko w daniach wytrawnych, lecz także w deserach. Trudno sobie bez niej wyobrazić kuchnię polską. Kotlety z marchewki, roladki z marchewką lub marchewkowe kluseczkami podbijają nasze podniebienia. Marchewka przychodzi z pomocą, gdy nachodzi nas ochota na coś słodkiego. Ciasta marchewkowe, babeczki i racuszki nie mają sobie równych!
Brukselka
Niektórzy nie kojarzą jej zbyt dobrze. Jednak warto odczarować ten fakt. Odpowiednio przygotowana brukselka jest przepyszna! Idealnie pasuje do zapiekanek, tart i makaronów. Przygotujemy z nią smaczne naleśniki, kotleciki i gulasze. Te małe zielone kapustki mają w sobie ogromną moc. Wspierają odporność i działają antynowotworowo!
Korzeń pietruszki
Chociaż korzeń pietruszki zazwyczaj przegrywa w starciu z natką - nie do końca jest to sprawiedliwe! Warto poznać jego kulinarne możliwości. Pietruszka pieczona zachwyca głębią aromatu. Idealnie komponuje się z serami i orzechami. Rewelacyjnie sprawdza się także w puree czy pesto. Co odważniejsi mogą z jej udziałem przygotować pyszne wytrawne muffinki.
Korzeń selera
Aromatu korzenia selera nie da się podrobić! Chociaż najczęściej występuje w repertuarze zup i sałatek, tym razem zachęcamy Was do wydobycia z niego większych możliwości. Pasztet z selera, selerowe puree czy zdrowe frytki to tylko niektóre z nich. Warto pamiętać, że korzeń selera ma w sobie mnóstwo witaminy C, witaminę B oraz kwas foliowy. Dodatkowo, jest nikskokaloryczny!
Kiwi, Pomarańcze, Mandarynki i Mango
W tym miesiącu wpuśćcie do kuchni trochę egzotyki! Przygotujcie potrawy z orzeźwiającym kiwi, soczystymi pomarańczami i mandarynkami oraz słodkim mango. Wymienione owoce mają w sobie wiele witamin i wartości odżywczych, dlatego warto jeść je garściami. Rewelacyjnie sprawdzają się w ciastach i deserach. Niektórzy dodają je do mięs, takich jak chociażby cielęcina, wołowina lub kaczka. Niech egzotyczne smaki rozpieszczą Wasze kubki smakowe!
Zasady przyznawania wirtuali pozostają bez zmian. Aby otrzymać 20 dodatkowych wirtuali należy dodać własnoręcznie przygotowany przepis ze składnikiem, który w tym miesiącu został wyróżniony w kategorii promowanej.
Wirtuale dodają moderatorki, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, to o dodanie przepisu do kategorii promowanej trzeba upomnieć się pisząc do misia5 lub zbysiowa.
Kategoria promowana obowiązuje od 1 do 28 lutego.