Kategoria promowana – wrzesień

  • 3

Wrzesień i nadchodząca jesień to nie koniec sezonu owocowo-warzywnego. W tym miesiącu warto sięgać po produkty takie jak np. dynia, na którą czekaliśmy cały rok. Sprawdźcie, jakie przysmaki znalazły się w kategorii promowanej w tym miesiącu!

WPROWADZENIE

Wrzesień i nadchodząca jesień to nie koniec sezonu owocowo-warzywnego. W tym miesiącu warto sięgać po produkty takie jak np. dynia, na którą czekaliśmy cały rok. Sprawdźcie, jakie przysmaki znalazły się w kategorii promowanej w tym miesiącu!
Od 1 do 30 września dodatkowo promujemy - 20 wirtualami - przepisy na dania główne z kaczką oraz przetwory, desery i wypieki z dynią lub jabłkami.

UWAGA!  W tym miesiącu za przetwory uznajemy dżemy, konfitury, musy, kompoty oraz domowe alkohole. Za danie główne w tym miesiącu nie uznajemy zup oraz sałatek, surówek, przystawek i przekąsek.


Pamiętajcie, że zdobyte wirtuale możecie wymieniać na wybrane przez siebie nagrody! Czekamy na Wasze inspirujące przepisy!

Zasady przyznawania wirtuali: każdy, kto doda własnoręcznie przygotowane przepisy (z przynajmniej jednym zdjęciem) na dania i desery z kategorii promowanej na wrzesień otrzyma dodatkowo 20 wirtuali.

Wirtuale dodają moderatorki, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, to o dodanie przepisu do kategorii promowanej trzeba upomnieć się pisząc do misia5 lub zbysiowa.

Zobacz nagrody oraz tabelę z punktacją >>>

Kaczka
Fot. Fotolia

KACZKA

Sekretem idealnej w smaku kaczki są przyprawy i zioła, które dodają jej pysznego aromatu. Rozmaryn, majeranek czy cząber będą idealnym towarzystwem dla naszego mięsa. Piersi kaczki doskonale smakują po kilkugodzinnym marynowaniu. Kaczka pieczona - faszerowana jabłkami lub gruszkami, to świetne połączenia smakowe - charakterystycznego mięsa ze słodką nutą owoców.

Dynia
Fot. Fotolia

DYNIA

Złocisto-pomarańczowa dynia to typowo jesienne warzywo, które dostarcza całych pokładów kulinarnych inspiracji. O smaku dyni w dużej mierze decyduje metoda przygotowania. Dobór metody w przypadku dyni jest kluczowy. Pieczenie, gotowanie, smażenie wydobywa to, co w tym warzywie jest najlepsze.

Jabłka
Fot. Fotolia

JABŁKA

Jabłek nie trzeba nikomu przedstawiać. Znamy je od dziecka pod postacią przepysznych racuchów z jabłkami i rogalików z jabłkowym nadzieniem. Szarlotka przygotowywana z antonówek to ulubione ciasto każdego łasucha. Co jest takiego wyjątkowego w jabłkach? Z pewnością pektyny, które oczyszczają nasz organizm z toksyn. Duża zawartość błonnika wpływa na poprawne trawienie, a witamina C zwiększa odporność.
 

Dodaj przepis


Kategoria promowana obowiązuje od 1 do 30 września.

Znaleźliśmy 74 przepisów w konkursie: Kategoria promowana – wrzesień