Sposób przygotowania:
Kawior kuchcika
Ikrę po opłukaniu wymieszaj z solą i odstawiam w chłodne miejsce na tydzień, codziennie raz mieszaj lekko aby sól dotarła do każdego ziarenka. Jeżeli użyjesz ikrę świeżo wyjętą z kupionego śledzia solonego to tylko wypłucz i oczyść wstępnie z błonki. Dalszy cykl jest jednakowy. Cebulę pokroić musisz bardzo, bardzo drobno ale nie ucieraj na tarce(!) W kwasoodpornym garnku (emaliowany niewskazany), podgrzej ocet do temperatury wrzenia , wrzuć cebulę ostudź do letniej temperatury i dodaj ikrę. Naczynie wstaw do większego garnka bardzo gorącą ale nie wrzącą wodą. Mieszaj zawartość cały czas widelcem na którym zbiera się grubsza błonka (którą wyrzucaj), pozostała na ikrze. Ikra w międzyczasie wybieli się i powiększy. Trwa to ok. 10 min. Dodaj czosnek, świeżo zmielony pieprz , olej i całość wymieszaj następnie wkładaj do słoiczków. Możesz do jednego dodać drobno posiekane suszone pomidory, do następnego pastę chili ... tylko z czuciem(!). Do spożycia „kawior” już po 12 godzinach gotowy ale lepszy po 24. Przechowuj w lodówce, nie dłużej niż 10 dni. Nie jest to trwały produkt. Jeśli masz większą ilość ikry , może ona stać posolona dłużej i część zrobić możesz np. po świętach. U mnie jest to stały dodatek na świąteczny stół.