Kawior kuchcika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wspaniały dodatek do małych kanapek na chleb razowy jak również na suche pieczywo dietetyczne.

Kawior kuchcika

Składniki:

Kawior kuchcika

 

  • 25-30 dag ikry ze śledzia solonego (może być ryb słodkowodnych );
  • 50 ml soli;
  • 1cebula  (wielkości jajka kurzego);
  • 50-75 ml octu winnego(jabłkowego);
  • 20-30 ziarenek pieprzu zielonego;
  • 100-150 ml oleju (np. Słonecznikowego);
  • szczypta czosnku granulowanego("w trzy palce").
  • Dodatkowo można:
  • pomidor suszony;
  • pastę chili.
  • UWAGA: moje próby z octem spirytusowym skończyły sie niepowodzeniem, "kawior" wyszedł gorzki.

Sposób przygotowania:

Kawior kuchcika
Ikrę po opłukaniu wymieszaj z solą i odstawiam w chłodne miejsce na tydzień, codziennie raz  mieszaj lekko aby sól dotarła do każdego ziarenka. Jeżeli użyjesz ikrę świeżo wyjętą z kupionego śledzia solonego to tylko wypłucz i oczyść wstępnie z błonki. Dalszy cykl jest jednakowy. Cebulę pokroić musisz bardzo, bardzo drobno ale nie ucieraj na tarce(!) W kwasoodpornym garnku (emaliowany niewskazany), podgrzej ocet do temperatury wrzenia , wrzuć cebulę ostudź do letniej temperatury i dodaj  ikrę. Naczynie wstaw do większego garnka bardzo gorącą ale nie wrzącą wodą. Mieszaj zawartość cały czas widelcem na którym zbiera się grubsza błonka (którą wyrzucaj), pozostała na ikrze. Ikra w międzyczasie wybieli się i powiększy. Trwa to ok. 10 min. Dodaj czosnek, świeżo zmielony pieprz , olej i całość wymieszaj następnie wkładaj do słoiczków. Możesz do jednego dodać drobno posiekane suszone pomidory, do następnego pastę chili ... tylko z czuciem(!). Do spożycia „kawior” już po 12 godzinach gotowy ale lepszy po 24. Przechowuj w lodówce, nie dłużej niż 10 dni. Nie jest to trwały produkt. Jeśli masz większą ilość ikry , może ona stać posolona dłużej i część zrobić możesz np. po świętach. U mnie jest to stały dodatek na świąteczny stół.