IGGI

IGGI

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Kawoszka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna i bardzo łatwa babka.

Kawoszka

Składniki:

Kawoszka

 

  • Ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny do pieczenia
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki rodzynek

 

  • Polewa:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • (lub po pół gorzkiej i mlecznej wtedy polewa jest łagodniejsza)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki kremówki

 

Sposób przygotowania:

Kawoszka
Kawę zalewamy szklanką wrzątku i pozostawiamy do wystygnięcia. Margarynę ucieramy wraz z cukrem, dodając jajka, by powstała jednolita, puszysta masa. Do powstałej masy przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, proszek do pieczenia i rodzynki. Zalewamy wystudzoną kawą. Dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą keksówki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 90minut w temperaturze 180 stopni. W rondelku na niewielkim ogniu topimy tabliczkę czekolady. Dodajemy masło i kremówkę. Mieszamy, by wszystko ładnie się połączyło.