Sposób przygotowania:
Kebab 7
Ciasto:
W 1/3 szklance letniej wody rozpuścić drożdże , cukier i dodać 1-2 łyżki mąki - odstawić pod przykryciem na 15 minut. Po 15 minutach dodajemy mąkę z solą , wodę i oliwę lub olej wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy na ok 1cm grubości , nacinamy nożem kratkę i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 30 minut. Smarujemy rozmąconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 10-15minut. Upieczone placki odstawiamy do ostygnięcia i w tym czasie przygotowujemy farsz.
Nadzienie:
Filety myjemy i kroimy w małą kostkę , smażymy i doprawiamy przyprawą gyros. Kapustę pekińska drobno siekamy. Pomidor i ogórek kroimy na małe kawałki.
Sos:
Czosnek obieramy i kroimy w drobniutką kostkę lub przepuszczamy przez praskę. Ketchup i majonez mieszamy dodajemy czosnek - wymieszać. Ostygnięte ciasto kroimy na 4 części i każdy smarujemy sosem i dodajemy dodatki.
W 1/3 szklance letniej wody rozpuścić drożdże , cukier i dodać 1-2 łyżki mąki - odstawić pod przykryciem na 15 minut. Po 15 minutach dodajemy mąkę z solą , wodę i oliwę lub olej wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy na ok 1cm grubości , nacinamy nożem kratkę i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 30 minut. Smarujemy rozmąconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 10-15minut. Upieczone placki odstawiamy do ostygnięcia i w tym czasie przygotowujemy farsz.
Nadzienie:
Filety myjemy i kroimy w małą kostkę , smażymy i doprawiamy przyprawą gyros. Kapustę pekińska drobno siekamy. Pomidor i ogórek kroimy na małe kawałki.
Sos:
Czosnek obieramy i kroimy w drobniutką kostkę lub przepuszczamy przez praskę. Ketchup i majonez mieszamy dodajemy czosnek - wymieszać. Ostygnięte ciasto kroimy na 4 części i każdy smarujemy sosem i dodajemy dodatki.
patrycjahilliage
patrycjahilliage
moge uzyc suchych drozdzy zamiast swiezych.nie mam swiezych.
Justyna92
Myślę ze tak , chodź ja nigdy nie robiłam z suchymi drożdżami zawsze używam świeżych drożdży. I jeżeli suche to ok 12-13 gram
patrycjahilliage
wlasnie jem tego kebeba.mniam mniam.dalam suche drozdze 2 lyzeczki plaskie. zamiast kurczaka uzylam miesa wolowego.pycha. z tym ze skorka chleba wyszla mi trosze za bardzo chrupiaca i chleb mi zaczal pekac ale przepis na 5
Justyna92
Dziękuję , i cieszę się ze smakowało. :))
Pozdrawiam
kołczu