Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Kebab 7

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny domowej roboty kebab

Kebab 7 Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kebab 7

 

  • Ciasto:
  • 650 g mąki
  • 30 g świeżych drożdży
  • płaska łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • woda ( ilość do potrzebna do wyrobienia ciasta)
  • 1 jajko

 

  • Nadzienie:
  • 2 filety
  • przyprawa gyros
  • kapusta pekińska
  • ogórek
  • pomidor

 

  • Sos:
  • ok 4 łyżek Ketchupu
  • ok 4-5 łyżek majonezu
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Kebab 7
Ciasto:

W 1/3 szklance letniej wody rozpuścić drożdże , cukier i dodać 1-2 łyżki mąki - odstawić pod przykryciem na 15 minut. Po 15 minutach dodajemy mąkę z solą , wodę i oliwę lub olej wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy na ok 1cm grubości , nacinamy nożem kratkę i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 30 minut. Smarujemy rozmąconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 10-15minut. Upieczone placki odstawiamy do ostygnięcia i w tym czasie przygotowujemy farsz.



Nadzienie:

Filety myjemy i kroimy w małą kostkę , smażymy i doprawiamy przyprawą gyros. Kapustę pekińska drobno siekamy. Pomidor i ogórek kroimy na małe kawałki.



Sos:

Czosnek obieramy i kroimy w drobniutką kostkę lub przepuszczamy przez praskę. Ketchup i majonez mieszamy dodajemy czosnek - wymieszać. Ostygnięte ciasto kroimy na 4 części i każdy smarujemy sosem i dodajemy dodatki.
Kebab 7
Ciasto rozwałkujemy na placek o grubości ok 1 cm
Kebab 7
Mięso kroimy i smażymy warzywa kroimy i przygotowujemy sos