2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Książka Kucharska: Ciasta bożonarodzeniowe

Keks drożdżowy Milutkiej

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Na święta dla tych którzy nie przepadają za sernikami, makowcami i kolorowymi ciastami z kremem

Keks drożdżowy Milutkiej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Keks drożdżowy Milutkiej

 

Sposób przygotowania:

Keks drożdżowy Milutkiej
Robimy zaczyn: Mleko podgrzewamy aby było ciepłe ( nie za gorące bo drożdże się zaparzą) wkruszamy drożdże posypujemy łyżką mąki zostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę ,cukier , szczyptę soli,wbijamy jaja dodajemy zaczyn i wszystko ręką ugniatamy ciasto. Zostawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.Następnie gdy podrośnie wsypujemy mieszankę bakaliową i znów zagniatamy wszystko razem ,wykładamy na blaszkę i zostawiamy na 10 min do wyrośnięcia na koniec smarujemy rozkłóconym jajkiem,i pieczemy w temp 170 * 30-35 minut.
Keks drożdżowy Milutkiej
szykujemy składniki potrzebne do ciasta ..
Keks drożdżowy Milutkiej
z mąki jajek cukru i drożdży zagniatamy ciasto
Keks drożdżowy Milutkiej
do wyrośniętego ciasta dajemy mieszankę keksową i znów zagniatamy
Keks drożdżowy Milutkiej
wykładamy ciasto na blaszkę i wyrośnięte smarujemy jajkiem i pieczemy