Sposób przygotowania:
Keks jarzynowy
Wyjmij masło z lodówki.
Warzywa dokładnie umyj. Z papryk wyjmij pestki i ogonek, od pora odetnij korzonek i ciemnozielone części liści, marchew obierz, od cukinii odetnij końce. Pokrój w kosteczkę (pora w talarki). Pora, marchew, paprykę wrzuć do niewielkiej ilości wrzątku zakwaszonego cytryna i gotuj przez 3 minuty. Warzywa wyjmij i osusz dokładnie na durszlaku.
Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni. Oddziel białka od jajek i ubij białka na sztywną pianę. Masło zmiksuj z żółtkami jaj, ostrożnie dodawaj po trochu mąki ciągle mieszając, proszek do pieczenia zmieszaj z kaszą i ziołami, solą i pieprzem. Dodaj, wymieszaj. Na koniec dodaj warzywa i delikatnie wymieszaj z ciastem (żeby się nie zgniotły i równomiernie rozłożyły). Dodaj ubitą pianę - mieszaj ostro żnie z dołu do góry przekładając ręką.
Foremki keksowe wysmaruj masłem obsyp warstewką bułki tartej, wyłóż ciasto zostawiając miejsce na wyrośnięcie. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok. 50-60 minut. Do jedzenia na zimno lub na ciepło. Najlepiej z dipem jogurtowym.
Warzywa dokładnie umyj. Z papryk wyjmij pestki i ogonek, od pora odetnij korzonek i ciemnozielone części liści, marchew obierz, od cukinii odetnij końce. Pokrój w kosteczkę (pora w talarki). Pora, marchew, paprykę wrzuć do niewielkiej ilości wrzątku zakwaszonego cytryna i gotuj przez 3 minuty. Warzywa wyjmij i osusz dokładnie na durszlaku.
Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni. Oddziel białka od jajek i ubij białka na sztywną pianę. Masło zmiksuj z żółtkami jaj, ostrożnie dodawaj po trochu mąki ciągle mieszając, proszek do pieczenia zmieszaj z kaszą i ziołami, solą i pieprzem. Dodaj, wymieszaj. Na koniec dodaj warzywa i delikatnie wymieszaj z ciastem (żeby się nie zgniotły i równomiernie rozłożyły). Dodaj ubitą pianę - mieszaj ostro żnie z dołu do góry przekładając ręką.
Foremki keksowe wysmaruj masłem obsyp warstewką bułki tartej, wyłóż ciasto zostawiając miejsce na wyrośnięcie. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok. 50-60 minut. Do jedzenia na zimno lub na ciepło. Najlepiej z dipem jogurtowym.