eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1717]

Keks mięsny Lusi

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Pyszna domowa wędlinka w 3 smakach.

Keks mięsny Lusi

Składniki:

Keks mięsny Lusi

 

  • Trzy rodzaje keksu mięsnego:
  • paprykowy
  • grzybowy
  • boczkowy

 

  • 2.5 kg udek z indyka bez skóry
  • 0,5 kg boczku świeżego
  • 0,3 kg boczku wędzonego chudego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka pomarańczowa
  • 3 kajzerki-namoczyć
  • spora garść podgrzybków suszonych-namoczyć i ugotować
  • pieprz czarny i ziołowy,majeranek,sól,czosnek,papryka słodka w proszku,chili w proszku
  • 2 duże cebule-usmażone na odrobinie oleju
  • margaryna i bułka tarta do keksówek

 

Sposób przygotowania:

Keks mięsny Lusi
Mięso,boczek świeży,odciśnięte bułki,przesmażoną cebulę zmielić w maszynce z sitkiem z grubymi oczkami.Do mięsa dodać przyprawy,wymieszać i podzielić na 3 części.Zmielić grzyby,dodać do 1 części i wymieszać.Paprykę pokroić w kostkę,sparzyć,dodać do 2 części i wymieszać.Boczek wędzony pokroić w paseczki,dodać do 3 części i wymieszać.Masy włożyć do keksówek wysmarowanych i wysypanych bułką tartą.Piec w temp.180 stopni około 60-70 minut-zależy od piekarnika.Smacznego!

Przepis i zdjęcie dodane za zgodą Lusi kuchareczki.