plocia

plocia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Keks świąteczny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczne ciasto keksowe, które piecze moja mama na Święta Bożego Narodzenia. Może stać kilka dni a nadal będzie pyszne.

Keks świąteczny Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Keks świąteczny

 

  • 1 op.kandyzowane skórki pomarańczy
  • 1 op. owoce kandyzowane
  • 1 szkl. orzechy laskowe
  • 1 kostka masła
  • 2 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukier
  • 4 jajka
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 olejek rumowy
  • 1 tabliczka czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Keks świąteczny
Orzechy laskowe posiekać - ja zmieliłam je na jedno przekręcenie w mikserze. W mikserze utrzeć masło z cukrem na jednolitą masę. Dodać cukier waniliowy, sól i jajka i wszystko razem ucierać. Mąkę przesiać z proszkiem dopieczenia i stopniowo dodawać do masy. Na sam koniec dodać olejek rumowy, orzechy laskowe, owoce kandyzowane i skórki pomarańczy i delikatnie przemieszać. Masę przelać do prostokątnej formy wysmarowanej tłuszczem obsypanej mąką. Piec ok godziny w 200 C. Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli. Zimne ciasto polać czekoladą, przyozdobić kandyzowaną skórką pomarańczy, zmielonymi orzechami laskowymi.
Keks świąteczny
Orzechy zmielić. Masło utrzeć z cukrem. dodać pozostałe składniki, na koniec dodać rum, orzechy, owoce kandyzowane i skórki pomarańczy. Piec 1h w temp. 200 C. Polać czekoladą.