Sposób przygotowania:
Kiełbasa Swojska
Mięso dokładnie myjemy. Łopatkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę, a karkówkę mielimy. Łączymy razem. Do mięsa dodajemy rozgnieciony pieprz oraz ziele angielskie. Wlewamy ok 2 szklanek wody i wyrabiamy aż mięso wchłonie wodę. Obrany czosnek rozcieramy z łyżką soli. Pozostałą sól, sól z czosnkiem, saletrę dodać do mięsa, wyrobić i odstawić w chłodne miejsce. Po upływie czasu masę jeszcze raz dokładnie wyrabiamy. umyte jelita naciągamy na nakładkę do mięsa i napychamy mięso do jelit za pomocą maszynki i wiążemy grubą nicią końce. Pozostawiamy na kilka godzin. przekuwamy igłą jelita gdzie niegdzie w celu pozbycia się pęcherzyków. Pozostaje nic innego jak uwędzić nasze kiełbaski .
kasiunia.1981