bogda46

bogda46

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

kiełbasa zapiekana z warzywami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

niby zwykła kiełbasa , ale w niezwykłym połączeniu

kiełbasa zapiekana z warzywami

Składniki:

kiełbasa zapiekana z warzywami

 

  • 50 dag kiełbasy cienkiej (ja używam zwyczajną)
  • 1 duża cebula
  • 2 selery naciowe
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 dag jabłek deserowych
  • 40 dag ziemniaków
  • 2 średnie cukinie
  • 15 dag miniaturowych kolb kukurydzy (ze słoika)
  • 250 ml. wywaru z kurczaka (można użyć ten z gotowania skrzydełek - przepis w galerii)
  • 150 ml. soku z jabłek
  • 1 płaska łyżeczka tymianku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia (niedużo)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do przybrania

Sposób przygotowania:

kiełbasa zapiekana z warzywami
Kiełbasę pokroić w większe kawałki i podsmażyć (w rondlu) . Odłożyć na talerz . Na olej wrzucić pokrojone w krążki cebulę i seler , po chwili dorzucić jabłka pokrojone w większą kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę . Całość wymieszać i smażyć 3-4 minuty . Dodać wywar z kurczaka , sok jabłkowy , tymianek , sól , pieprz i pokrojone w kostkę ziemniaki . Doprowadzić do wrzenia , zmniejszyć ogień i gotować 10 minut . Dodać kiełbasę , kukurydzę i pokrojoną w plastry cukinię . przykryć i gotować kolejne 10 minut . Wyłączyć i posypać natką .
Najlepiej smakuje z bułką