Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Kiełbaski w warzywnej potrawce

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

kolorowe danie z charakterem

Kiełbaski w warzywnej potrawce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kiełbaski w warzywnej potrawce

 

  • 5 kiełbasek parówkowych - serdelków
  • ok. 200 g kukurydzy konserwowej albo ziarna okrojone z jednej dużej kolby kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 zielonej cukinii
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chili
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 duża czerwona cebula

 

  • 3 łyżki sosu chili z kolendrą i limonką
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1/2 pęczka kolendry
  • do smaku: cukier, sól, papryka mielona słodka i ostra

 

Sposób przygotowania:

Kiełbaski w warzywnej potrawce
Z kiełbasy serdelowej - wybierz taką dobrej jakości z prawdziwego mięsa a nie z odpadów - usuń osłonki. Ostrym nożem ponacinaj każdą z obu stron w kratkę na głębokość 2 - 3 mm.Fasolkę i kukurydzę z puszki osącz z zalewy i wypłucz. Posiekaj obrany czosnek i papryczkę chili. Obierz cebulę i pokrój ją w ćwierć plasterki. Umyj paprykę, usuń gniazdo nasienne, pokrój w paski a cukinię, razem ze skórką, w grubą kostkę. W rondlu rozgrzej troszeczkę oleju - obsmaż kiełbasę żeby kawałki były rumiane ze wszystkich stron, przełóż na talerz. Na tłuszcz w naczyniu wrzuć cebulę, chili i czosnek - smaż aż zaczną się rumienić. Dodaj fasolkę, kukurydzę, paprykę. Wlej sos chili i dosyp odrobinkę cukru - duś kilka minut. Dodaj cukinię i sos sojowy - duś jeszcze chwilkę żeby cukinią straciła surowość. Dopraw do smaku i zagęść mąkę rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody. Włóż do warzyw kiełbaski i podduś żeby się zagrzały. Na koniec dodaj posiekaną kolendrę. Nie duś dania zbyt długo żeby warzywa nie rozgotowały się. Podawaj z pieczywem albo ryżem.
Kiełbaski w warzywnej potrawce
ponacinane kiełbaski obsmaż żeby były dobrze rumiane
Kiełbaski w warzywnej potrawce
na tym samym tłuszczu podsmaż cebulę z chili i czosnkiem
Kiełbaski w warzywnej potrawce
dodaj kukurydzę fasolę paprykę i podduś - na koniec dodaj cukinię
Kiełbaski w warzywnej potrawce
po doprawieniu warzyw i lekkim zagęszczeniu sosu dodaj kiełbaski i podgrzej je w warzywach

Tagi:

sosy cukinia