Sposób przygotowania:
Kiełbaski zapiekane z serem i pieczarkam
Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną. W naczyniu układamy kiełbaski, które wcześniej nacinamy wzdłuż. Pieczarki obieramy, odkrawamy ogonki, a kapelusze trzemy na tarce o grubych oczkach. Ser również trzemy na tarce o grubych oczkach i połowę dodajemy do pieczarek. Cebulę obieramy i drobno kroimy, dodajemy do pieczarek i sera. Jajko roztrzepujemy, dodajemy śmietankę do jajka i mieszamy, następnie wlewamy do pieczarek, sera i cebuli. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią. Tak przygotowany farsz wkładamy do kiełbasek i na kiełbaski. pomidor kroimy w plastry i układamy je między kiełbaskami. Całość posypujemy pozostałym startym serem. Zapiekamy ok. 30-40 minut w temp. 200 stopni.