marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kisze z cukinią i groszkiem zielonym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przepis ten wywodzi się z kuchni francuskiej, dlatego,że tam zajadają się tymi specjałami dość często. Ciasto na quiche może być kruche lub mogą być to płaty z ciasta francuskiego mrożonego- ja wybiorę pierwszą opcję.

Kisze z cukinią i groszkiem zielonym

Składniki:

Kisze z cukinią i groszkiem zielonym

 

  • 400 g. mąki pszennej,
  • kostka masła miękkiego,
  • 4 ugotowane żółtka,pudełko kwaśnej śmietany,
  • szczypta soli morskiej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Nadzienie:
  • 350 g. mrożonego groszku zielonego,
  • 1 średnia cukinia,
  • średni pęczek koperku.
  • Masa jajeczno-serowa:
  • 2 całe jajka,
  • szklanka śmietanki 12 %,
  • 25 dag startego żółtego sera ostrego,
  • szczypta startej gałki muszkatołowej,
  • tłuszcz do foremek
  • oraz średniej wielkości foremki do mini- quiche.

Sposób przygotowania:

Kisze z cukinią i groszkiem zielonym
Składniki na ciasto kruche, czyli mąka pszenna, masło w temperaturze pokojowej, żółtka gotowane, kwaśna śmietana z pudełka, szczypta soli morskiej oraz proszek do pieczenia przesiać, posiekać, wyrobić oraz zagnieść i schłodzić.

Groszek zielony wsypać do lekko osolonego wrzątku i obgotować z 15-20 min, po czym wyjąć i odsączyć na łopatce z dziurkami. Przełożyć na talerz głęboki, cukinię opłukać obrać ze skóry i pokroić na kostkę średnią na deseczce do warzyw i wsypać do miski.

Pęczek koperku świeżego opłukać, strzepnąć i posiekać. Ciasto kruche wyjąć i na kawałki rwać, a potem wylepić nimi natłuszczone foremki do babeczek,a do środka dodać pomieszane groszek zielony, koperek i kostki cukini.

Ustawić foremki z ciastkami z nadzieniem warzywnym na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 175-180 st. C. na 20- 25 min.

W tym czasie zrobić zatrzepkę z dwóch jaj, śmietanki, sera startego żółtego i szczyptę startej gałki muszkatołowej. Na chwilę wysunąć blachę i łyżką nałożyć na każdą kiszę po jedną lub dwie masy jajeczno-serowej. Ponownie wsunąć na kolejne 5-10 min. blachę, czekając, aż masa się zetnie i zrumieni. Wtedy to wyjąć, ostudzić i szczypcami do grzanek przełożyć foremki z kiszami na deskę do chleba.

Nożem delikatnie podważyć ciastka i wyjąć z foremek na tacę.

pieczenie