Sposób przygotowania:
Kisze z cukinią i groszkiem zielonym
Składniki na ciasto kruche, czyli mąka pszenna, masło w temperaturze pokojowej, żółtka gotowane, kwaśna śmietana z pudełka, szczypta soli morskiej oraz proszek do pieczenia przesiać, posiekać, wyrobić oraz zagnieść i schłodzić.
Groszek zielony wsypać do lekko osolonego wrzątku i obgotować z 15-20 min, po czym wyjąć i odsączyć na łopatce z dziurkami. Przełożyć na talerz głęboki, cukinię opłukać obrać ze skóry i pokroić na kostkę średnią na deseczce do warzyw i wsypać do miski.
Pęczek koperku świeżego opłukać, strzepnąć i posiekać. Ciasto kruche wyjąć i na kawałki rwać, a potem wylepić nimi natłuszczone foremki do babeczek,a do środka dodać pomieszane groszek zielony, koperek i kostki cukini.
Ustawić foremki z ciastkami z nadzieniem warzywnym na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 175-180 st. C. na 20- 25 min.
W tym czasie zrobić zatrzepkę z dwóch jaj, śmietanki, sera startego żółtego i szczyptę startej gałki muszkatołowej. Na chwilę wysunąć blachę i łyżką nałożyć na każdą kiszę po jedną lub dwie masy jajeczno-serowej. Ponownie wsunąć na kolejne 5-10 min. blachę, czekając, aż masa się zetnie i zrumieni. Wtedy to wyjąć, ostudzić i szczypcami do grzanek przełożyć foremki z kiszami na deskę do chleba.
Nożem delikatnie podważyć ciastka i wyjąć z foremek na tacę.
Groszek zielony wsypać do lekko osolonego wrzątku i obgotować z 15-20 min, po czym wyjąć i odsączyć na łopatce z dziurkami. Przełożyć na talerz głęboki, cukinię opłukać obrać ze skóry i pokroić na kostkę średnią na deseczce do warzyw i wsypać do miski.
Pęczek koperku świeżego opłukać, strzepnąć i posiekać. Ciasto kruche wyjąć i na kawałki rwać, a potem wylepić nimi natłuszczone foremki do babeczek,a do środka dodać pomieszane groszek zielony, koperek i kostki cukini.
Ustawić foremki z ciastkami z nadzieniem warzywnym na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 175-180 st. C. na 20- 25 min.
W tym czasie zrobić zatrzepkę z dwóch jaj, śmietanki, sera startego żółtego i szczyptę startej gałki muszkatołowej. Na chwilę wysunąć blachę i łyżką nałożyć na każdą kiszę po jedną lub dwie masy jajeczno-serowej. Ponownie wsunąć na kolejne 5-10 min. blachę, czekając, aż masa się zetnie i zrumieni. Wtedy to wyjąć, ostudzić i szczypcami do grzanek przełożyć foremki z kiszami na deskę do chleba.
Nożem delikatnie podważyć ciastka i wyjąć z foremek na tacę.
pieczenie
Blendi
marietta