Sposób przygotowania:
Quiche z brokułem, kalafiorem i serem pleśniowym
Ciasto: Do mąki dodać masło i posiekać. Dodać resztę składników i szybko zagnieść. Owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie formę do tarty o średnicy 28cm wylepić ciastem. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 15 minut do zarumienienia brzegów. Farsz: Brokuł i kalafior wrzucić do wrzącej, osolonej wody, gotować około 6-7 minut, tak żeby różyczki nie były zbyt miękkie. Następnie pokroić większe różyczki przekroić na pół. Warzywa ułożyć na podpieczonym spodzie. Śmietanę przelać do garnka, wrzucić do niej pokrojone na mniejsze kawałki sery, podgrzewać na małym ogniu do prawie całkowitego rozpuszczenia serów. Doprawić pieprzem i ostudzić. Po ostudzeniu dodać do śmietany z serami jajka i wymieszać. Mieszanką zalać brokuły i kalafior. Quiche wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25-30 minut. Wierzch powinien być całkowicie ścięty i przyrumieniony.