Sposób przygotowania:
Orkiszowa szarlotka
Przygotować ciasto: do miski wsypać wszystkie składniki na ciasto i szybko zagnieść. Powstałe ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Przygotować nadzienie: jabłka obrać, pokroić w plasterki, wrzucić do garnka z grubym dnem, zasypać cukrem i cynamonem.Gotować około 20 minut (można ewentualnie dolać trochę wody, jeżeli jabłka nie są zbyt soczyste). Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną, by zagęścić nadzienie. Formę (o średnicy 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć jedną częścią ciasta. Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku przez około 10 - 15 min. Podpieczony spód ciasta posypać bułką tartą i wyłożyć nadzienie jabłkowe. Białka ubić i wyłożyć na nadzienie. Następnie zetrzeć drugą część ciasta na wierzch. Całość piec w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez 40 min.