msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Klops z kurkami.

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Sezon grzybowy w pełni.Kurki w mięsie to rozkosz dla podniebienia.

Klops z kurkami.

Składniki:

Klops z kurkami.

 

 

  • 70 dag łopatki wieprzowej b/k
  • 50 dag boczku surowego bez skóry
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 mini kosteczka Knorr smażona cebulka
  • 1 mini kosteczka Knorr czosnek
  • 2 płaskie łyżki przyprawy do mięs Knorr
  • pieprz mielony i sól do smaku
  • garść listków natki pietruszki
  • ok.1 litrowy pojemnik małych kurek

 

 

Sposób przygotowania:

Klops z kurkami.
Kurki oczyścić, wypłukać w ciepłej wodzie, osączyć. Podsmażyć na smalcu, ostudzić. Mięso i boczek opłukać, osuszyć, zemleć w maszynce o średnich otworach.Wyrobić z jajkami, bułką tartą, rozkruszonymi mini kosteczkami i przyprawą do mięs. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do długiej keksówki, natłuszczonej smalcem i posypanej bułką tartą nałożyć połowę masy mięsnej, na środku wzdłuż zrobić lekkie wgłębienie. Nałożyć w szczelinę podsmażone kurki, ozdobić natką pietruszki i przykryć drugą warstwą mięsną. Masę lekko ucisnąć i zaokrąglić brzegi klopsa.Mięso wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok.50 minut do 1 godziny. Kroić na plastry.Można podać z ryżem i sosem grzybowym.