Justine27

Justine27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

SUPERPRZEPIS

Klops z wieprzowiny, ryżu i warzyw

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pieczony w piekarniku placek mięsno ryżowy z warzywami.

Klops z wieprzowiny, ryżu i warzyw Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Klops z wieprzowiny, ryżu i warzyw

 

  • 1/2 kg mięsa
  • 1 worek ryżu
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1/2 selera
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka bazyli
  • 1 łyżeczka oregano
  • pieprz do smaku
  • olej

Sposób przygotowania:

Klops z wieprzowiny, ryżu i warzyw
Mięso zemleć. Ryż ugotować na średnio twardo. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić. Seler obrac i także pokroic w kostkę. W misce połączyć mięso, ugotowany ryż, selera, paprykę i cebulę. Wbić jajko, dodać śmietanę oraz przyprawy i wymieszać. Blaszkę natłuścić olejem i włożyć masę mięsno ryżową. Wlożyc do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec ok. 1 godzinę.
Klops z wieprzowiny, ryżu i warzyw
Przygotowana masę mięsno ryżową nałożyc do natłuszczonej blaszki.
Klops z wieprzowiny, ryżu i warzyw
Do miski włożyć mięso, ryż, pokrojoną paprykę, selera, cebulę i pozostałe składniki.