Sposób przygotowania:
Klopsiki pieczarkowe z ryżem
Ryż gotujemy do czasu, aż napęcznieje w dwóch szklankach wody, studzimy. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy ryż, obrane i zmielone w rozdrabniaczu pieczarki, drobno posiekaną cebulę, jajka, mąkę (3 łyżki), bułkę tartą (5 łyżek) oraz przyprawy: sól, pieprz, przyprawę do wieprzowiny, przyprawę do grilla i ostrą paprykę. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Z masy formujemy klopsiki, które obtaczamy w bułce tartej. Następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. SOS: W mniejszym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy kostkę rosołową, przyprawę uniwersalną oraz koncentrat pomidorowy. Mieszamy. Następnie wlewamy śmietankę wymieszaną z mąką i doprowadzamy sos do wrzenia. Gotowym sosem polewamy klopsiki.