gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Klopsiki pieczarkowe z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Klopsiki pieczarkowe z ryżem i mięsem mielonym lubimy polane sosem pomidorowym. Podaje je jako danie główne na obiad.

Klopsiki pieczarkowe z ryżem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Klopsiki pieczarkowe z ryżem

 

  • 500 gram mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 szklanka ryżu
  • 350 gram pieczarek
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do wieprzowiny
  • przyprawa do grilla
  • ostra papryka
  • SOS:
  • 2 szklanki wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • 160 gram koncentratu pomidorowego
  • 100 ml śmietanki 12%
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Klopsiki pieczarkowe z ryżem
Ryż gotujemy do czasu, aż napęcznieje w dwóch szklankach wody, studzimy. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy ryż, obrane i zmielone w rozdrabniaczu pieczarki, drobno posiekaną cebulę, jajka, mąkę (3 łyżki), bułkę tartą (5 łyżek) oraz przyprawy: sól, pieprz, przyprawę do wieprzowiny, przyprawę do grilla i ostrą paprykę. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Z masy formujemy klopsiki, które obtaczamy w bułce tartej. Następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. SOS: W mniejszym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy kostkę rosołową, przyprawę uniwersalną oraz koncentrat pomidorowy. Mieszamy. Następnie wlewamy śmietankę wymieszaną z mąką i doprowadzamy sos do wrzenia. Gotowym sosem polewamy klopsiki.
Klopsiki pieczarkowe z ryżem
z masy mięsno pieczarkowej formujemy klopsiki, które obtaczamy w bułce tartej.