Sposób przygotowania:
Klopsiki w ciemnym sosie
Zagotować w rondlu osoloną wodę. Do wrzątku wsypać ryż, gotować 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. Mięso zagnieść z tartą bułką i jajkiem. Przyprawić na pikantnie solą, pieprzem i solą cebulową. Z masy mięsnej uformować małe klopsiki. Pieczarki oczyścić, krótko opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym recznikiem. mocno rozgrzać olej na patelni, smażyć na nim klopsiki 5 minut na średnim ogniu, nie przerywając mieszania. Dodać pieczarki. Całość smażyć 5 minut cały czas mieszając. Pomidory oczyścić, umyć, podzielić na ćwiartki. miąższ pokroić na małe kawałki. Klopsiki i pieczarki polać 800 ml wody, krótko zagotować na średnim ogniu. Małymi porcjami wsypywać zupę cebulową w proszku, dokładnie wymieszać. Po chwili wrzucić pomidory. Wszystkie składniki gotować 10 minut na małym ogniu. Na końcu wlać śmietanę, rozprowadzić. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na półmisek przełożyć ryż i klopsiki z sosem. Gotowe danie posypać drobniutko posiekaną natką pietruszki. Podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.