monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Klopsiki w fasolowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Napiszę po prostu: pyyyyyyszności:) moja rodzinka nie mogła się najeść:) może i Wy się skusicie? polecam:)

Klopsiki w fasolowym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klopsiki w fasolowym sosie

 

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki w fasolowym sosie
Sos: Fasolkę umyć, osuszyć i odkroić ogonki. Pokroić ja na kawałki o długości 1,5-2 cm. Cebulę pokroić w pół plasterki. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. W rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę, następnie dodać czosnek. Wrzucić fasolkę i delikatnie ją zeszklić. Mleko wymieszać z 100 ml wody i przelać do garnka. Zmniejszyć ogień przykryć pokrywką i dusić do momentu aż fasolka zmięknie. Gdyby płyn zbyt szybko się zredukował a warzywa będą jeszcze twardawe dolać jeszcze około 100 ml wody i dusić do miękkości fasolki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W ½ szklanki wody wymieszać mąkę i przelać do rondla. Dobrze wymieszać.Dodać posiekany koperek. Wymieszać Zagotować. Gotować około 2-3 minuty. Klopsiki: Bułkę namoczyć. Do miski przełożyć mięso. Dodać startą na drobnych oczkach cebulę. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Dodać odciśnięta i porwaną na kawałki bułkę. Wymieszać. Gdyby masa mięsna była zbyt luźna dodać bułkę tartą i dobrze wyrobić. Uformować klopsiki wielkości piłeczek ping-pongowych i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 st około 20-25 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i przełożyć do sosu. Smacznego!
Klopsiki w fasolowym sosie
fasolkę zeszklić z cebulką
Klopsiki w fasolowym sosie
dodać mleko i wodę i dusić do miękkości
Klopsiki w fasolowym sosie
klopsiki przełożyć na blachę i piec w 200 st
Klopsiki w fasolowym sosie
upieczone klopsiki przełożyć do sosu i podgrzać