Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Klopsiki w młodej kapuście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bardzo smaczne danie i bardzo syte.Pyszne i aromatyczne.Możemy je podać z ziemniaczkami. Polecam na obiad.

Klopsiki w młodej kapuście

Składniki:

Klopsiki w młodej kapuście

Klopsiki:

  • 50 dag łopatki wieprzowej
  • 2 jajka
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • pieprz mielony
  • 1 bułka namoczona w wodzie i odciśnięta
  • bułka tarta do obtoczenia ( 3-4 łyżki )
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • 1 młoda kapusta
  • 2 cebule
  • 1 duża marchewka
  • 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki śmietany 12 %
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta mielonego kminku
  • zioła prowansalskie do smaku
  • przyprawa do bigosu i dań z kapusty
  • koperek według uznania

Sposób przygotowania:

Klopsiki w młodej kapuście
1. Mięso oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy następnie mielimy w maszynce razem z obraną cebulą i czosnkiem. Do mięsa dodajemy odciśnięta bułkę i wbijamy jajka, następnie dodajemy przyprawy do smaku i wyrabiamy masę mięsną. Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki i obtaczamy je w bułce tartej.

2. Następnie przygotowane klopsiki smażymy do miękkości i zrumienienia na rozgrzanym oleju.  

3. Warzywa oczyszczamy, obieramy, płuczemy i osuszamy. Kapustę drobno kroimy, marchewkę w talarki , a cebulę w piórka.Warzywa przekładamy do garnka,zalewamy gorąca wodą i gotujemy do miękkości. Gdy kapusta będzie miękka nadmiar wody wylewamy.

4.Do miękkiej kapusty dodajemy przecier pomidorowy i śmietanę, dodajemy klopsiki i posiekany koperek, przyprawiamy do smaku przyprawami i chwilę jeszcze dusimy cały czas mieszając.

5. Danie podajemy gorące.