Sposób przygotowania:
Klopsiki w młodej kapuście
1. Mięso oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy następnie mielimy w maszynce razem z obraną cebulą i czosnkiem. Do mięsa dodajemy odciśnięta bułkę i wbijamy jajka, następnie dodajemy przyprawy do smaku i wyrabiamy masę mięsną. Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki i obtaczamy je w bułce tartej.
2. Następnie przygotowane klopsiki smażymy do miękkości i zrumienienia na rozgrzanym oleju.
3. Warzywa oczyszczamy, obieramy, płuczemy i osuszamy. Kapustę drobno kroimy, marchewkę w talarki , a cebulę w piórka.Warzywa przekładamy do garnka,zalewamy gorąca wodą i gotujemy do miękkości. Gdy kapusta będzie miękka nadmiar wody wylewamy.
4.Do miękkiej kapusty dodajemy przecier pomidorowy i śmietanę, dodajemy klopsiki i posiekany koperek, przyprawiamy do smaku przyprawami i chwilę jeszcze dusimy cały czas mieszając.
5. Danie podajemy gorące.
2. Następnie przygotowane klopsiki smażymy do miękkości i zrumienienia na rozgrzanym oleju.
3. Warzywa oczyszczamy, obieramy, płuczemy i osuszamy. Kapustę drobno kroimy, marchewkę w talarki , a cebulę w piórka.Warzywa przekładamy do garnka,zalewamy gorąca wodą i gotujemy do miękkości. Gdy kapusta będzie miękka nadmiar wody wylewamy.
4.Do miękkiej kapusty dodajemy przecier pomidorowy i śmietanę, dodajemy klopsiki i posiekany koperek, przyprawiamy do smaku przyprawami i chwilę jeszcze dusimy cały czas mieszając.
5. Danie podajemy gorące.