Sposób przygotowania:
Klopsiki w mocno pomidorowym sosie
Mięso mielone doprawiam solą i pieprzem. Bułkę tartą zalewam odrobinką mleka tak aby całe wsiąkło i dodaję do mięsa. Wbijam również jajko. Całość mieszam ręką - gdy ciasto jest zbyt rzadkie i nie chce się kleić dosypuję trochę bułki tartej. Ręką formuję nieduże klopsiki i wrzucam do woka (może być patelnia) i podsmażam na oliwie aż do zarumienienia. W tym czasie pomidorki koktajlowe myję (ja miałam około 8 sztuk) i kroję w ćwiartki. Do klopsików dodaję pomidory z kartonika i mieszam. Doprawiam sporą ilością bazylii. Dosypuję pokrojone pomidorki. Dodaję tabasco i jeśli jest taka potrzeba to dodatkowo doprawiam solą i pieprzem. Całość podgotowuję około 10-15 minut. W tym czasie zaczynam gotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu - ja gotowałam 8 minut w posolonej wodzie. Gdy danie jest już prawie gotowe dodaję śmietanę (do szklanki wlewam łyżkę śmietany i dodaję troszkę sosu mieszając i całość wlewam do reszty). Sos z klopsikami podaję na makaronie, z odrobiną suszonych pomidorów na wierzchu.