Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Klopsiki w mocno pomidorowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybkie danie, mocno pomidorowe

Klopsiki w mocno pomidorowym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klopsiki w mocno pomidorowym sosie

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki w mocno pomidorowym sosie
Mięso mielone doprawiam solą i pieprzem. Bułkę tartą zalewam odrobinką mleka tak aby całe wsiąkło i dodaję do mięsa. Wbijam również jajko. Całość mieszam ręką - gdy ciasto jest zbyt rzadkie i nie chce się kleić dosypuję trochę bułki tartej. Ręką formuję nieduże klopsiki i wrzucam do woka (może być patelnia) i podsmażam na oliwie aż do zarumienienia. W tym czasie pomidorki koktajlowe myję (ja miałam około 8 sztuk) i kroję w ćwiartki. Do klopsików dodaję pomidory z kartonika i mieszam. Doprawiam sporą ilością bazylii. Dosypuję pokrojone pomidorki. Dodaję tabasco i jeśli jest taka potrzeba to dodatkowo doprawiam solą i pieprzem. Całość podgotowuję około 10-15 minut. W tym czasie zaczynam gotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu - ja gotowałam 8 minut w posolonej wodzie. Gdy danie jest już prawie gotowe dodaję śmietanę (do szklanki wlewam łyżkę śmietany i dodaję troszkę sosu mieszając i całość wlewam do reszty). Sos z klopsikami podaję na makaronie, z odrobiną suszonych pomidorów na wierzchu.
Klopsiki w mocno pomidorowym sosie
mięso mieszam z bułką, jajkiem i przyprawami na gładką masę
Klopsiki w mocno pomidorowym sosie
ręką urabiam małe klopsiki - gdy nie chcą się lepić dodaję bułki tartej
Klopsiki w mocno pomidorowym sosie
klopsiki podsmażam na oliwie z oliwek aż się zarumienią
Klopsiki w mocno pomidorowym sosie
dodaję pomidory z kartonika i świeże i doprawiam bazylią, tabasco i solą