ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Klopsiki w pieczarkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na sycące i smaczne danie.

Klopsiki w pieczarkach

Składniki:

Klopsiki w pieczarkach

 

  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 100 g żółtego sera
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • 1 cebula
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • łyżka mąki
  • łyżka masła
  • kostka rosołowa
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

 

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki w pieczarkach
Cebulę siekamy na drobną kostkę, bułkę namaczamy w wodzie, odciskamy, i rwiemy na kawałki. Mieszamy te składniki z mięsem, dodajemy również utarty na tarce o grubych oczkach ser, jajko, sól oraz pieprz. Wyrabiamy na gładką masę. Formujemy niewielkie kuleczki.Obtaczamy je w mące. Zarumieniamy je na gorącym tłuszczu i przekładamy do rondelka. Zalewamy bulionem sporządzonym z kostki rosołowej i dusimy na małym ogniu. Pieczarki obieramy, kroimy na kawałki. Dodajemy do duszącej się potrawy. Dodajemy także koncentrat pomidorowy, i kontynuujemy duszenie przez ok. pół godziny. Smacznego!