Sposób przygotowania:
Klopsiki z dodatkami w pomidorach
Mięso indycze można kupić zmielone lub samemu zmielić. Ugotować parę jaj, zetrzeć na tarce sera żółtego, umyć i posiekać czuszkę, usuwając nasiona i ogonek i dodać do mięsa wraz z żółtkiem i solą. Wymieszać i formować średnie klopsiki oraz obtaczać w bułce tartej. Cebulę obraną, umyta i posiekaną zeszklić na oleju i zsunąć na bok lub zebrać łyżką cedzakową i przełożyć do miseczki. Płomień zwiększyć i na rozgrzany olej kłaść klopsy, smażyć z 5-6 min. z obu stron na średnim ogniu. Następnie pomidory wyjąć z puszki, odcedzić, przetrzeć na sitku, a następnie dodać do klopsów wraz z cebulą i zmiażdżonym czosnkiem. Przemieszać i zalać zimną wodą ze szklanki, by częściowo zakryła klopsy. Włożyć dwa listki laurowe, dodać kilka kulek ziela. Przykryć patelnię pokrywką i dusić danie na zmniejszonym ogniu ok.35 min. pod koniec doprawić przyprawą do pomidorów.Dodać zawiesinę choć niekoniecznie Zamieszać, spróbować i podawać na drugie danie z ryżem.