gąska

gąska

Kucharz
[Przepisów: 9]

Klopsiki z dorsza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

bardzo dobre danie dla dzieci które ryb nie lubią,nie zorientują się. Jeśli liczysz kalorie podaj tylko z sałatą,bez awokado.

Klopsiki z dorsza

Składniki:

Klopsiki z dorsza

 

  • 40dag filetów z dorsza,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 awokado
  • 10dag twarogu
  • 1 jajko
  • sól,pieprz,olej,
  • łyżka octu winnego
  • łyżka mąki
  • kilka liści sałaty
  • łyżka bułki tartej
  • 4 łyżki oliwy do sałatek

Sposób przygotowania:

Klopsiki z dorsza
Filety ugotować na parze przez 10 min. i odcedzić.Cebulę pokroić w kostkę,drobniutko,dodać twaróg,jajko,szczyptę soli,bułkę tartą i natkę.Wszystko wymieszać z dorszem ręką lub mikserem. Uformować 12 klopsików,obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor na oleju.Łyżkę octu winnego wymieszać olejem sałatkowym,solą i pieprzem do smaku,wymieszać.Awokado obrać,wyjąć pestkę,pokroić w drobną kostkę i wymieszać z sosem.Liście sałaty umyć,osuszyć, klopsiki ułożyć na sałacie,udekorować awokado.Podawać z ziemniakami z wody lub frytkami.smacznego!