Sposób przygotowania:
Klopsiki z ... i greckim smaczkiem :
Namoczyć w letniej wodzie bułkę i dobrze odcisnąć . Wyrobić masę mięsną tak jak na kotlety mielone ( mięso, bułka ,jajko ). Doprawić do smaku kostka cebulowa , majerankiem , pieprzem , maggi , przyprawą do dań greckich .Uformować 8-9 małych klopsików i obtoczyć w mące .Usmażyć na rumiano na oleju .Zdjąć z patelni . Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki -tzw. ,, łódeczki "- zalać osolona woda i ugotować .Odcedzić . Brokuł podzielić na różyczki , zalać osoloną wodą i ugotować al dente . Wyjąć z wody łyżka cedzakową ( pozostawić wywar z gotowania , głąb , pokruszone kawałki lub nadmiar różyczek na zupę krem ). Pieczarki usmażyć na tłuszczu ze smażenia kotlecików na rumiano . W szerokim rondlu ułożyć naprzemiennie ćwiartki ziemniaków, klopsiki, pieczarki, brokuł .Posypać przyprawą do dań greckich , natką pietruszki .Podlać odrobiną wywaru z gotowania brokułu zmieszaną ze śmietanką .Przykryć i dusić na małym gazie 10 minut . Doprawić sos do smaku .Podawać jako danie jednogarnkowe - posypać dla dekoracji pokrojonym pomidorem lub czerwona papryką .
luna
Natala1210