Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Klopsiki z kaszy jęczmiennej i grzybów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Do klopsików można dodać pieczarki lub leśne świeże grzyby.

Klopsiki z kaszy jęczmiennej i grzybów

Składniki:

Klopsiki z kaszy jęczmiennej i grzybów

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki z kaszy jęczmiennej i grzybów
Suszone grzyby opłukać, zamoczyć w 2 szkl wody i pozostawić na 15 minut. Następnie grzyby ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły. Grzyby wyjąć a do wywaru z grzybów wsypać kaszę i ugotować. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle, połączyć z kaszą i grzybami, wymieszać i przemielić w maszynce. Następnie wbić jajka, dodać mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą, majeranek, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Z masy formować owalne klopsiki i smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Podawać z sosem.