dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1190]

Klopsiki z mięsa i kaszy w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 220
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Klopsiki stworzone z mięsa mielonego i białej kaszy gryczanej, uduszone w sosie pomidorowym. Bardzo dobre.

Klopsiki z mięsa i kaszy w sosie pomidorowym

Składniki:

Klopsiki z mięsa i kaszy w sosie pomidorowym

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki z mięsa i kaszy w sosie pomidorowym

Krok:

Klopsiki z mięsa i kaszy w sosie pomiorowym
Di mięsa mielonego dodajemy kaszę, bułkę tartą i przyprawy.

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Cebulę i czosnek siekamy i szklimy, dodajemy do mięsa. Następnie wbijamy jajko, wsypujemy przyprawy, kaszę i bułkę tartą.

Krok 2:

Klopsiki z mięsa i kaszy w sosie pomiorowym
Uformowane klopsiki obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu.

Masę mięsno wyrabiamy i formujemy małe kulki. Obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na rumiano. Zdejmujemy z ognia i przekładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Krok 3:

Klopsiki z mięsa i kaszy w sosie pomiorowym
Klopsiki dusimy w sosie pomidorowym do miękkości.

Klopsiki przekładamy do rondla. Wlewamy przecier pomidorowy i odrobinę wody aby klopsiki były zanurzone w sosie. Wsypujemy wszystkie przyprawy oraz sól i pieprz do smaku. Całość gotujemy pod przykryciem ok 20 minut.

Smacznego.