Sposób przygotowania:
Klopsy z warzywami i puree
WARZYWA: W garnku rozgrzewamy olej ryżowy z odrobiną masła, następnie wrzucamy posiekaną cebulkę. Gdy będzie szklista solimy i dodajemy cukier, następnie dodajemy zioła, podsmażamy. Podlewamy wodą i wrzucamy warzywa, mieszamy, dolewamy jeszcze trochę wody, doprawiamy vegetą i świeżo mielonym pieprzem. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy troszkę rozprowadzonej wodą mąki ziemniaczanej, aby zagęścić sos i jeszcze chwilkę gotujemy na bardzo małym ogniu. KLOPSY: Mięso przyprawiamy dodając: sól, pieprz, papryka słodka, chilli, pieprz ziołowy, czosnek granulowany. Wbijamy jajko i mieszamy dokładnie. Następnie wsypujemy błyskawiczną kaszkę manną i znów mieszamy. Formujemy niewielkie pulpety, które oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy krótko pulpety, a następnie podlewamy wodą i dodajemy: paprykę w płatkach, zmiażdżony czosnek, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz. Dusimy pulpety, od czasu do czasu mieszając delikatnie. PUREE: Ziemiaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy masło i śmietanę i tłuczemy na jednolitą masę.Podajemy wszystko razem w proporcjach według uznania. SMACZNEGO!!
Sarenka
luna
iwi69