Blondi

Blondi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Klopsy z warzywami i puree

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne, pożywne, lekkostrawne danie obiadowe :)

Klopsy z warzywami i puree

Składniki:

Klopsy z warzywami i puree

 

  • Na klopsy:
  • 0,5 kg mielonego z indyka
  • jajo
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki kaszki manny błyskawicznej
  • pieprz, papryka słodka, chilli, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka słodka w płatkach, tymianek
  • mąka

 

  • mrożonka warzyw kwiatowych Hortex
  • duża cebula
  • przyprawy: oregano, bazylia, vegeta, sól, pieprz, cukier trzcinowy
  • mąka ziemniaczana

 

 

  • olej ryżowy
  • łyżka masła
  • cebula

Sposób przygotowania:

Klopsy z warzywami i puree
WARZYWA: W garnku rozgrzewamy olej ryżowy z odrobiną masła, następnie wrzucamy posiekaną cebulkę. Gdy będzie szklista solimy i dodajemy cukier, następnie dodajemy zioła, podsmażamy. Podlewamy wodą i wrzucamy warzywa, mieszamy, dolewamy jeszcze trochę wody, doprawiamy vegetą i świeżo mielonym pieprzem. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy troszkę rozprowadzonej wodą mąki ziemniaczanej, aby zagęścić sos i jeszcze chwilkę gotujemy na bardzo małym ogniu. KLOPSY: Mięso przyprawiamy dodając: sól, pieprz, papryka słodka, chilli, pieprz ziołowy, czosnek granulowany. Wbijamy jajko i mieszamy dokładnie. Następnie wsypujemy błyskawiczną kaszkę manną i znów mieszamy. Formujemy niewielkie pulpety, które oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy krótko pulpety, a następnie podlewamy wodą i dodajemy: paprykę w płatkach, zmiażdżony czosnek, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz. Dusimy pulpety, od czasu do czasu mieszając delikatnie. PUREE: Ziemiaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy masło i śmietanę i tłuczemy na jednolitą masę.Podajemy wszystko razem w proporcjach według uznania. SMACZNEGO!!