Sposób przygotowania:
Kluski kładzione z sosem pieczarkowym
Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, posiekać w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pieczarki. Dusić aż woda odparuje. Dodać sól, pieprz. W kubeczku rozmieszać mąkę z około ¾ szklanki wody, dodać śmietanę, wymieszać, wlać do pieczarek. Wymieszać, zagotować. Zdjąć z ognia. W misce zmiksować wodę z jajkami, dodać rozpuszczone masło, sól. Wymieszać. stopniowo dodawać mąkę, wyrabiając na początku mikserem, później łyżką. Odstawić na 20 minut. W garnku zagotować wodę z solą, łyżeczką maczaną we wrzątku wkładać porcje ciasta. Gdy wszystkie wypłyną, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze około 2 minut. Kluseczki odcedzić, podawać z gorącym sosem pieczarkowym i surówką.